Kenny G

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kenny G

Kenneth Bruce Gorelick (Seattle, 5 juni 1956), beter bekend onder zijn artiestennaam Kenny G is een saxofonist die hoofdzakelijk sopraansaxofoon speelt, maar soms ook op alt of tenor is te horen. Kenny G is met een totaal van 75 miljoen wereldwijd verkochte albums de best verkopende instrumentale artiest.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Kenny 17 jaar oud was, begon hij in Barry Whites The Love Unlimited Orchestra te spelen.

Zijn eerste succesvolle schreden op het muzikale pad maakte hij als side man bij de "Jeff Lorber Fusion".

Zijn eerste soloalbum, genaamd Kenny G, kwam uit in 1982, maar zijn echte doorbraak kwam met zijn vierde album DuoTones. In 1994 won Kenny G een Grammy Award voor de Beste Instrumentale Compositie voor zijn nummer Forever in Love.

Kenny G was ook te horen op enige nummers van de soundtrack van de populaire film The Bodyguard met Whitney Houston en Kevin Costner.

Kenny G is bijzonder populair in de Volksrepubliek China. Niet alleen worden zijn albums er veel gekocht, maar zijn muziek wordt ook veel als achtergrondmuziek in treinen gespeeld. Wanneer een Chinese (langeafstands)trein zijn bestemming bereikt, wordt het nummer 'Going Home' vaak ten gehore gebracht.

Instrumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Kenny G speelt op Selmer-saxofoons: de Mark VI Soprano, Alto en Tenor. Hij ontwierp mee een reeks saxofoons die "Kenny G Saxophones" wordt genoemd.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Rond de persoon en muzikant Kenny G woedt al jarenlang een controverse.[bron?] Velen genieten van zijn muziek, anderen (met name mede-muzikanten) vinden hem "glad" en niet wars van commerciële uitbuiting van de jazzmuziek. Toen Kenny G een bewerking maakte van "What a Wonderful World" van Louis Armstrong kwam een aantal critici en muzikanten in het geweer.

Met name de kritiek van jazzgitarist Pat Metheny loog er niet om[1].

Misvatting[bewerken | brontekst bewerken]

Kenny G wordt vaak verward met de Amerikaanse saxofonist Kenny Garrett, dit zijn echter twee verschillende saxofonisten.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Songbird week 35 1987 25 5
How could an angel break my heart week 51 1997 36 4 met Tony Braxton

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]