Flash (pyrotechnische mengsels)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Flash, ook wel flashkruit, flitspoeder of foutief zilverkruit genoemd, is een explosief mengsel dat veelvoudig in vuurwerk gebruikt wordt. Met name voor knallen en flitseffecten is het uitermate geschikt.

Het mengsel bestaat uit meestal 2 componenten: een reductor (bijvoorbeeld aluminium of magnesium) en een sterke oxidator (bijvoorbeeld kaliumperchloraat of het goedkopere maar instabielere kaliumchloraat, ook nitraat-zouten kunnen gebruikt worden als oxidator).

Knalvuurwerk zoals: "strijkers", "lawinepijlen", "Nitraten", of andere salutes en (de meeste illegale) honderdduizendklappers bevatten het mengsel. Alle mengsels hebben gemeen dat ze zeer snel tot explosief verbranden en een felle lichtflits verspreiden.

Het is in Nederland sinds het vuurwerkbesluit van 1980 verboden om knalvuurwerk met flash te bezitten, kopen of verkopen. Echter mag dit soort kruit wel in vuurwerk aanwezig zijn wat in de lucht ontploft, tot een maximum van 2 gram. Hierin heeft het de bedoeling om lichteffecten te verspreiden (burstlading). Volgens de nieuwe Europese eisen (NEN 15947-2) mag dit ook als enkel een knaleffect dienen.

Flashpoeder met KClO3 is over het algemeen een instabiel mengsel, en zeer gevoelig voor schokken, frictie en statische elektriciteit. De mengsels ontleden sneller en kunnen spontaan ontbranden. Het thuis maken van flash-mengsels is zeer gevaarlijk, en is bijvoorbeeld in Nederland verboden volgens de Wet wapens en munitie.

Andere explosieve mengsels[bewerken]