Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP) is een Nederlandse stichting ter ondersteuning van onderzoeksjournalistiek. Sinds de oprichting in 1990 ontvangt het steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voor een subsidietoekenning is vereist dat een uitgever bereid is om het desbetreffend onderzoek te publiceren. In België bestaat het Fonds Pascal Decroos ter stimulering van dieper gravend journalistiek werk.

Het Fonds BJP werd opgericht in 1990 door VPRO-journalisten Hans Maarten van den Brink en Emile Fallaux en NRC Handelsblad-journalist Geert Mak. Sinds 2006 bekroont het Fonds BJP het beste Nederlandstalige journalistieke boek met de Brusseprijs waaraan 10.000 euro is verbonden. Tussen 2013 en 2015 bekroonde het Fonds BJP de beste freelance buitenlandcorrespondent met de Lira Correspondentenprijs, waaraan 5.000 euro was verbonden. In 2016 smolt deze prijs samen met de Dick Scherpenzeel Prijs tot de Lira Scherpenzeel Prijs.

De neerlandicus Els Broeksma was de eerste directeur van het Fonds BJP tot september 1993, zij werd opgevolgd door Geke van der Wal die directeur was tot ze op 1 maart 2014 werd opgevolgd door historicus Mariëtte Wolf. In augustus 2017 nam neerlandicus en mediahistoricus Jessica Swinkels de fakkel over.[1]