Frans-Thaise oorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frans-Thaise oorlog
Onderdeel van de Tweede Wereldoorlog
Datum oktober 1940 - 9 mei 1941
Locatie Unie van Indochina
Resultaat Thais overwinning
Strijdende partijen
Vichy-Frankrijk
Thailand
Leiders en commandanten
Jean Decoux Plaek Pibul Songkram
Troepensterkte
12.000 Europese militairen
38.000 Inheemse militairen
20 lichte tanks
100 vliegtuigen
60.000 militairen
134 tanks
140 vliegtuigen
18 schepen
Verliezen
Land:
321 doden of gewonden
178 vermisten
222 krijgsgevangenen
22 vliegtuigen verloren
Zee:
1 lichte kruiser beschadigd
Land:
54 doden
307 gewonden
21 krijgsgevangenen
8 - 13 vliegtuigen verloren
Zee:
36 doden
gewonden onbekend
2 torpedoboten gezonken
1 kustverdediging schip gegrond
De door Frankrijk aan Thailand afgestane Cambodjaanse provincies werden heringedeeld in vier nieuwe Thaise provincies: Phra Tabong, Phibunsongram, Nakhon Champassak en Koh Kong.

De Frans-Thaise oorlog was een conflict tussen Frankrijk en Thailand tussen oktober 1940 en 9 mei 1941 over Frans-Indochina.

De oorlog eindigde met een Thaise overwinning, maar het waren de Japanners die de wapenstilstand regelden. De betwiste gebieden werden overgedragen aan Thailand.

Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de ene kant stonden de Fransen of beter gezegd het Vichy-Franse regime, dat na de bezetting van Frankrijk de macht over het zuiden van het land en de koloniën had gekregen. Hierbij hoorde dus ook de Franse kolonie Frans-Indochina. Van de Duitsers mocht het Vichy-Franse leger niet te sterk zijn en omdat de havens waren opengesteld voor Japan veronderstelde het Phibun-regime dat ze Frans-Indochina wel aan konden vallen. De Fransen hadden 50.000 man in Frans-Indochina, van wie er 12.000 Frans waren.

Thailand[bewerken | brontekst bewerken]

Het Thaise leger was redelijk goed bewapend. Het bestond uit 60.000 man, onderverdeeld in vier legers. Het Thaise leger bezat aan artillerie een aantal oude Krupp-kanonnen en moderne Bofors. Het Thaise leger beschikte verder over 60 Carden Loyd-tankettes en 30 Vickers-tanks. De Thaise marine was duidelijk zwakker, maar de Thaise luchtmacht was veel beter dan de Franse. Het had 140 vliegtuigen die van betere kwaliteit waren dan de Franse Morane-Saulnier-toestellen.

Gewapende strijd[bewerken | brontekst bewerken]

De Thaise luchtmacht gaf de doorslag en de lichtbewapende Franse troepen werden verslagen. Japan regelde de wapenstilstand en de betwiste gebieden van Frans-Indochina werden overgedragen aan Thailand.