Franz Tielemans (socialist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf François Tielemans)
Franz Tielemans
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam François Paul Tielemans
Geboren Leuven, 8 december 1906
Overleden Brussel, 21 december 1962
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Partij BSP
Functies
1946-1962 Volksvertegenwoordiger
1939-1962 Gemeenteraadslid Leuven
1953-1958 Burgemeester Leuven
1961-1962 Minister-adjunct voor Financiën
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

François (Franz) Paul Tielemans (Leuven, 8 december 1906 - Brussel, 21 december 1962) was een Belgisch politicus voor de BWP en BSP.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Franz Tielemans was een zoon van advocaat en socialistisch mandataris Louis Tielemans (1879-1960). Hij studeerde rechten aan de Université Libre de Bruxelles. Tijdens zijn studies was hij de leider van een socialistische studentengroep, waarbij hij streefde naar een Vlaamse, zelfs Grootnederlandse bundeling van socialistische studentenverenigingen. Hij vestigde zich als advocaat in Leuven.

Eind jaren twintig was hij actief binnen de Arbeidersjeugdcentrale (AJC). In Leuven leidde hij de AJC-groep De Eekhoorntjes. Hij engageerde zich ook in de Leuvense afdelingen van de Socialistische Jonge Wacht en Rode Valken.

In 1931 was hij medeoprichter van de Anti-Oorlogsliga (AOL) en leidde de Leuvense afdeling ervan. In 1931 werd hij lid van het bestuur van de BWP-federatie van Leuven.

In 1938 werd hij verkozen tot gemeenteraadslid van Leuven en bleef dit tot aan zijn dood.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het Verzet: clandestiene pers en gewapende strijd. Met Leo Magits en de latere arrondissementssecretaris van de Leuvense BSP, Guillaume Klein, gaf hij vanaf mei 1941 het sluikblad Bevrijding uit dat later fusioneerde met Morgenrood van Nic Bal. Het werd te Brussel gedrukt en het was vaak Franz Tielemans die het van daaruit naar Leuven bracht.

Nog in Leuven reorganiseerde hij de hulp aan de werkweigeraars met het hulpfonds Socrates en leidde hij de lokale sector van de Engelse inlichtingendienst. Hij speelde ook een belangrijke rol bij de oprichting van de nieuwe socialistische partij, de BSP. Bij hem thuis werd het bestuur gevormd van de illegale BSP-federatie van Leuven. Zodoende werd hij ook lid van het clandestiene, nationale, BSP-bureau.

Na de Tweede Wereldoorlog was Franz Tielemans enerzijds nauw betrokken bij de heroprichting van de socialistische internationale en anderzijds de spilfiguur in de Leuvense BSP-federatie. Op het lokale vlak werd hij na de gemeenteraadsverkiezingen van 1952 burgemeester binnen een socialistisch-liberale coalitie die vooral werk maakte van de bouwpolitiek. Na de verkiezingen van 1958 kwamen de socialisten in de oppositie terecht.

Bij de parlementsverkiezingen van 1946 werd Tielemans verkozen tot socialistisch volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Leuven en vervulde hij dit mandaat tot aan zijn dood. Hij was vooral actief in de commissies financies en buitenlandse zaken.

In de regering Lefèvre-Spaak (1961-1965) beheerde hij tot zijn dood de portefeuille van adjunct-minister voor financies.

Binnen de BSP was hij vanaf 1946 lid van het partijbureau. In 1958 zat hij het BSP-congres voor. Bij de heroprichting van de Socialistische Internationale werd hij lid van het Bureau. Hij was lid van de BSP-delegatie op meerdere internationale conferenties.

Samen met Henri Rolin en Isidoor Smets richtte hij in 1954 de Socialistische Beweging voor de Vrede op, als reactie op de Europese Defensiegemeenschap en de herbewapening van de Bondsrepubliek Duitsland.

Het vroegere zwembad aan het Hogeschoolplein van Leuven was naar hem genoemd.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Paul VAN MOLLE, Het Belgisch Parlement, 1894-1972, Antwerpen, 1972.
  • De Socialisten. Honderd jaar socialistische beweging in het arrondissement Leuven (1885-1985), Leuven, 1986.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Alfons Smets
Burgemeester van Leuven
1953-1958
Opvolger:
Alfons Smets