Frederik Willem van Hohenzollern-Sigmaringen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Frederik Willem von Hohenzollern-Sigmaringen, portret door Günter Rittner (2003).

Frederik Willem Ferdinand Josef Maria Manuel George Meinrad Fidelis Benedictus Michael Hubert van Hohenzollern-Sigmaringen (Umkirch, 3 februari 1924Sigmaringen, 16 september 2010[1]) was de oudste zoon van Frederik Victor van Hohenzollern-Sigmaringen en diens echtgenote Margaretha Carola van Saksen. Hij was derhalve een kleinzoon van de laatste Saksische koning Frederik August III. Sinds de dood van zijn vader, in 1965, was hij het hoofd van het Huis Hohenzollern-Sigmaringen.

Hij ging in Freiburg im Breisgau naar de lagere school en naar het gymnasium. In 1951 trouwde hij met Margarita zu Leiningen. Frederik Willem gaf tot zijn dood leiding aan de Vennootschap Fürst von Hohenzollern, waarin alle familiebedrijven zijn ondergebracht. De Hohenzollerngroep heeft ongeveer 3500 werknemers.

Als verwant van de laatste koning van Roemenië, Michaël I, werd hij lange tijd gezien als eerstvolgende pretendent op de Roemeense troon, daar de grondwet van het Roemeense koninkrijk alleen mannelijke troonopvolging toestond en Michaël geen zonen heeft. Op 30 december 2007 vaardigde ex-koning Michaël evenwel onverwacht een decreet uit, waarbij hij zijn oudste dochter, Margaretha, aanwees als opvolgster en kroonprinses [2].

Kinderen[bewerken]

Friedrich Wilhelm en Margarita kregen drie kinderen:

Noot[bewerken]

  1. Friedrich Wilhelm Fürst von Hohenzollern gestorben
  2. Decreet Koning Michaël over de opvolging