Fridor-Waldorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fridor-Waldorp
Oprichting 1897
Opheffing 1957
Sleutelfiguren R. Friedheim, R. van Romunde, F. Onland
Hoofdkantoor Den Haag Vlag van Nederland Nederland
Producten radio, stofzuiger, kachel, strijkijzer, naaimachine
Industrie elektrische apparaten
Portaal  Portaalicoon   Economie
Waldorp radio uit 1939
Fridor radio uit 1950


Fridor-Waldorp was een Nederlandse fabrikant van radio's en andere elektrische apparaten. De fabriek was gevestigd in Den Haag.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1897 werd een fabriek van wetenschappelijke instrumenten opgericht in Zeist door Dhr. F. Onland.[1] In augustus 1915 vestigde de fabriek zich aan de Waldorpstraat 275-276 in Den Haag. De naam wijzigde zich in N.V. Nederlandsche Instrumentenfabriek Waldorp. De directeur was R. van Romunde. Aanvankelijk werden in de fabriek instrumenten vervaardigd en er werkten ongeveer 35 mensen. Vanaf 1923 werden ook radiotoestellen geproduceerd. In 1929 introduceerde Waldorp het bloksysteem voor de bouw van radio's. Op 5 december 1930 werd de radio afdeling in een speciaal bedrijf ondergebracht onder de naam N.V. Waldorp Radio. In 1931 produceerde het bedrijf radio's onder de naam Magnavox en ook met de eigen merknaam Waldorp. Er werkten toen 200 mensen in de fabriek en 10 op kantoor. Vanaf 1937 werden de Waldorp radio's niet meer gebaseerd op een eigen ontwerp maar op een Philips-chassis. Maar de houten Waldorp-kast bleef wel eigen ontwerp. De Fridor Waldorp radio's onderscheidden zich vaak door het bijzondere ontwerp.

Vanaf 1940 werd de Duitse R. Friedheim mededirecteur. Van 1940 tot 1954 was W. van Putten de vaste ontwerper. In de Tweede Wereldoorlog kregen alle radio's een "W" mee van "Waldorp" en "Wilhelmina", als teken van verzet. Ook na de oorlog bleef dit teken op de radio's aanwezig in de vorm van een goudkleurige kroon, of een tulp met twee bladeren.[2] Tot 1942 bracht de fabriek ongeveer 150 verschillende types op de markt en vermoedelijk een productie van 54000 toestellen.[3] De fabriek werd een van de belangrijkste radioproducenten van Nederland. In de jaren veertig was Waldorp het vierde Nederlandse radiomerk met een aandeel van 3 %. Behalve radio's werden ook naaimachines, stofzuigers, strijkijzers en kachels geproduceerd.[4] In 1950 werd de merknaam gewijzigd naar Fridor. De naam Fridor-Waldorp werd al gebruikt voor radio's uit 1949. In 1951 werd de naam gewijzigd in N.V. Fridor Fabrieken. Vanaf dat moment droegen alle geproduceerde radio's de naam Fridor.

Omstreeks 1952 kwam de fabriek in financiële problemen en in 1954 viel het doek voor de radioproductie. Het faillissement werd aangevraagd. Op dat moment werkten er ongeveer 200 mensen. Het Rijk kocht een deel van de fabriek en vestigde hier de Rijks mechanische administratie. De fabriek werd definitief opgeheven in 1957.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]