Naar inhoud springen

Friedrich Viebahn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Smallprint84 (overleg | bijdragen) op 6 jun 2019 om 16:40.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Friedrich Viebahn
Algemeen
Geboortedatum 5 september 1910
Geboorteplaats Hamborn, Keizerrijk Duitsland
Sterfdatum ?
Plaats van overlijden ?
Functie
Zijde Nazi-Duitsland
Organisatie Gestapo, Sicherheitsdienst
Speciale functie SD-medewerker
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Friedrich Christian Viebahn (Hamborn, 5 september 1910[1] - onbekend) is een Duitse oorlogsmisdadiger.

Viebahn werkte voor de oorlog als politieman. In 1937 werd hij lid van de NSDAP en in 1939 ging hij werken voor de Gestapo in Düsseldorf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Sicherheitsdienst (SD) in Den Haag en Amsterdam. Viebahn werkte onder meer samen met Maarten Kuiper, Ernst Wehner en Emil Rühl en maakte vele slachtoffers. Hij is eens omschreven als "een heel dik mannetje met een varkensachtig voorkomen".[2] Viebahn woont ten tijde van zijn misdaden in Amsterdam-Zuid met als 'werkgebied' Noord-Holland.

Op 15 juli 1944 is hij in de Amsterdamse Kinkerstraat aanwezig bij de arrestatie van Johannes Post. Op 29 januari 1945 is Viebahn betrokken bij de arrestatie van onder meer Jan Overeem.

Na afloop van de oorlog is hij tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld onder meer vanwege Silbertanne-acties, betrokkenheid bij executies (waarbij hij zelf drie mensen neerschoot) en mishandeling van gevangenen. In 1960 kwam Viebahn in dienst bij de West-Duitse Bundesnachrichtendienst, maar vanwege zijn betrokkenheid bij de moorden tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij in 1964 ontslagen.