Front (oorlog)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door D'Arch (overleg | bijdragen) op 4 mei 2019 om 19:05. (Wijzigingen door 84.104.51.202 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Nietanoniem)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Geallieerde troepen aan het front tijdens de Tweede Wereldoorlog

Een front of frontlijn is in een oorlog de gevechtslinie. Dit geldt met name bij een oorlog waarin langs lijnen wordt gevochten, de stellingen- of loopgravenoorlog. In bredere zin spreekt men ook wel van de gehele lijn waarlangs gevochten wordt, in engere zin bedoelt men de voorste verdedigingslinie. Zo sprak men in Duitsland tijdens de wereldoorlogen van het westfront (het front met Frankrijk) en het oostfront (het front met Rusland).

Een front bestaat meestal uit twee rijen loopgraven, van iedere partij één. Dit hoeft overigens niet altijd zo te zijn: het front kan ook bijvoorbeeld een rivier zijn. Tussen de loopgraven ligt een niemandsland. De partij die de verdedigende rol speelt zal meer belang hebben bij een sterke verdedigingslinie: zijn loopgraven zullen meer ontwikkeld zijn. De aanvallers zullen daarentegen loopgraven en versterkingen met een meer provisorisch karakter hebben.

In een bewegingsoorlog is niet of veel minder sprake van een front, omdat dan gevochten wordt in zich verplaatsende legers.