Full-duplex

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Full-duplex

Met full-duplex communicatie wordt bedoeld dat men een verbinding tot stand kan brengen waarbij er tegelijk informatie wordt uitgewisseld in de twee richtingen: van zender naar ontvanger en van ontvanger naar zender. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt: door gebruikmaking van twee afzonderlijke fysieke parallelle verbindingen (bijvoorbeeld in een telefooncentrale), twee verschillende frequenties (FDMA) of door middel van een vorm van communicatie waarbij het kanaal zo snel wordt omgeschakeld tussen zenden en ontvangen dat het voor de gebruiker lijkt alsof beide kanalen gelijktijdig bestaan (TDMA). Een modem maakt vaak gebruik van FDMA.

Bij spraakcommunicatie zijn in full-duplex mode beide zijden van het kanaal tegelijkertijd zender en ontvanger, waardoor de luisteraar de spreker in de rede kan vallen. Een voorbeeld van een full-duplex systeem is de GSM.

Opmerking: een telefoontoestel is met slechts twee draden met de centrale verbonden. Toch gaan hierover twee verbindingen. Het heengaande en teruggaande verkeer wordt in het toestel en in de centrale gescheiden door middel van vorkschakelingen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]