Funda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Funda is een Nederlandse organisatie gevestigd in Amsterdam die het Nederlandse aanbod van onroerend goed op internet presenteert. De hoofdsite van Funda is funda.nl, de drukst bezochte Nederlandse huizenaanbodsite.[1] Op deze website is het volledige Nederlandse koopwoningaanbod te vinden dat via makelaars wordt verkocht. Oorspronkelijk toonde de site alleen aanbod van leden van de brancheorganisatie Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), maar sinds september 2007 wordt (door middel van een spider) ook het aanbod van andere makelaars op de site getoond.

Activiteiten[bewerken]

De website is januari 2001 van start gegaan op initiatief van de NVM en Wegener Media. Deze twee partijen zijn nog steeds de grootaandeelhouders.

Later zijn er door het bedrijf aparte websites voor agrarisch en commercieel vastgoed opgezet. Buitenlandse vestigingen in Ierland en uitstapjes naar andere markten, zoals design-meubelen en vakantiehuizen zijn inmiddels weer gestaakt of aan anderen overgedaan.

Eind 2008 is Funda een samenwerking aangegaan met de makelaarsverenigingen LMV en VBO Makelaar, zodat ook het aanbod van deze makelaars op Funda verschijnt. De huizen die bij deze makelaars te koop staan, verschijnen in de zoekresultaten echter onder de huizen van NVM-makelaars, waardoor de NVM-makelaars nog steeds een duidelijke voorkeursbehandeling krijgen op de website.

Concurrentie[bewerken]

De machtsverschuivingen en het marktleiderschap van Funda riepen allerlei vragen op; er werden door concurrerende bedrijven verschillende keren klachten gedeponeerd bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over de NVM en Funda. Geen van de klachten is tot op heden gegrond verklaard. Ook ontstonden er spanningen tussen Funda en andere onroerendgoedwebsites, die het aanbod van Funda in hun eigen website opnamen: volgens de NVM maakten de concurrerende bedrijven Zoekallehuizen.nl en Miljoenhuizen.nl misbruik van Funda's huizendatabase.[2] De rechter echter oordeelde[3] in het geval van Zoekallehuizen.nl dat dit bedrijf in zijn recht staat, omdat van de teksten slechts de eerste zin en van de foto's een verkleinde versie werd overgenomen. Dit kan dus beschouwd worden als een citaat en is daarmee niet in strijd met de Auteurswet. Bezoekers die meer over een bepaald huis willen weten, worden alsnog doorgelinkt naar Funda. Bovendien achtte de rechter de opkomst van concurrerende woningwebsites wenselijk om het monopolie van Funda te doorbreken. Ondanks de vele concurrenten die de markt sindsdien hebben betreden, blijft het marktleiderschap van Funda echter onbetwist. De website is nog steeds met afstand de drukst bezochte.[1]

Externe link[bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken]

  1. a b Resultaten van bereiksonderzoeken van Stichting Internetreclame (STIR)
  2. Nederlandse Databankenwet
  3. Uitspraak kort geding NVM tegen Zoekallehuizen.nl