funda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
funda
Logo
Taal Vlag van Nederland Nederlands
Opgericht Februari 2001
Oprichters Nederlandse Vereniging van Makelaars
Wegener
Status Actief
Locatie Amsterdam
Link https://www.funda.nl/
Portaal  Portaalicoon   Media

Funda (zeg:"fun-da", afgeleid van het Latijn "fundum") is een Nederlandse organisatie gevestigd in Amsterdam die Nederlands onroerend goed op internet presenteert. De hoofdsite van funda is funda.nl. Met rond de 68 miljoen bezoeken[1] per maand is funda.nl een van de drukst bezochte huizensites van Nederland. Op de website is het volledige Nederlandse koopwoningaanbod te vinden dat via makelaars wordt aangeboden. Oorspronkelijk toonde de site alleen aanbod van leden van de brancheorganisatie Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), maar sinds september 2007 wordt ook het aanbod van andere makelaars op de site getoond.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De website is februari 2001 van start gegaan op initiatief van de NVM en Wegener Media. In 2013 heeft funda de aandelen van Wegener Media gekocht. Hierdoor zijn de overblijvende aandeelhouders NVM Holding B.V. en Stichting Administratiekantoor funda.

Eind 2008 is funda een samenwerking aangegaan met de makelaarsverenigingen VastgoedPRO (voormalig LMV) en VBO Makelaar, zodat ook het aanbod van deze makelaars op funda verschijnt. De huizen die bij deze makelaars te koop staan, verschenen in de zoekresultaten onder de huizen van NVM-makelaars, waardoor de NVM-makelaars een duidelijke voorkeursbehandeling kregen op de website. Dit is sinds het redesign van funda in november 2015 niet langer het geval. Nu worden de resultaten weergegeven op basis van relevantie, waardoor te koop staande huizen van NVM-makelaars niet per definitie bovenaan staan.

Concurrentie[bewerken | brontekst bewerken]

De machtsverschuivingen en het marktleiderschap van funda riepen allerlei vragen op; er werden door concurrerende bedrijven verschillende keren klachten gedeponeerd bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over de NVM en funda. Geen van de klachten is tot op heden gegrond verklaard. Ook ontstonden er spanningen tussen funda en andere onroerendgoedwebsites, die het aanbod van funda in hun eigen website opnamen: volgens de NVM maakten de concurrerende bedrijven Zoekallehuizen.nl en Miljoenhuizen.nl misbruik van funda's huizendatabase. De rechter echter oordeelde in het geval van Zoekallehuizen.nl dat dit bedrijf in zijn recht staat, omdat van de teksten slechts de eerste zin en van de foto's een verkleinde versie werd overgenomen.[2] Dit kan dus beschouwd worden als een citaat en is daarmee niet in strijd met de Auteurswet. Bezoekers die meer over een bepaald huis willen weten, worden alsnog doorgelinkt naar funda. Bovendien achtte de rechter de opkomst van concurrerende woningwebsites wenselijk om het monopolie van funda te doorbreken. Ondanks de vele concurrenten die de markt sindsdien hebben betreden, blijft de website van funda nog steeds de drukst bezochte.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Over funda. content.funda.nl. Geraadpleegd op 13 januari 2023.
  2. Uitspraak kort geding NVM tegen Zoekallehuizen.nl