Furocoumarinen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Furocoumarinen, ook wel furanocumarinen genoemd, zijn een groep chemische verbindingen.

Bekend zijn de fototoxische furocoumarinen die in bepaalde planten voorkomen:

De reuzenberenklauw is gevaarlijk. Het sap van de plant maakt de huid gevoelig voor zonlicht. Na 24 uur ontstaan rode jeukende vlekken, waarna zwelling en blaarvorming volgen. Het letsel kan eruitzien als een brandwond en het kan twee weken duren voordat het genezen is. Als litteken kan er een bruinverkleuring optreden. Wanneer het sap in de ogen komt, kan dit tot blindheid leiden. Als voorzorgsmaatregel moet dus elk contact met het plantensap vermeden worden; als dit toch gebeurd is, moet het sap zo snel mogelijk afgespoeld worden en moet blootstelling aan zonlicht van de huiddelen die in contact geweest zijn met het sap vermeden worden.
Onder invloed van licht kan het op de huid ontstekingen veroorzaken.
Verschillende medicijnen mogen niet gecombineerd worden met pompelmoes aangezien ze de werking van het medicijn versterkt. Dit is onder andere het geval met sommige bloeddruk- en cholesterolverlagers. Dit komt door de aanwezigheid van furocoumarinen. De menselijke darm bevat een natuurlijk eiwit dat sommige geneesmiddelen deels vernietigt en uitschakelt. De furocoumarinen blijken dat eiwit in de darm tegen te werken.
Het sap kan de menselijke huid overgevoelig maken voor licht en bij inwerking van zonlicht kunnen ze huideczemen veroorzaken. Het sap veroorzaakt irritaties van huid en slijmvliezen. De furocoumarinen die fotodermatosen veroorzaken, zijn echter weinig in water oplosbaar, en daarom is het inwendig gebruik van het kruid zonder risico.
Het bladoppervlak kan contactallergeen huidirritatie veroorzaken bij gevoelige personen.
De etherische bergamotolie bevat bergapteen, een furocoumarine.

Medisch gebruik[bewerken]

Psoraleen kan gebruikt worden bij een lichttherapie voor huidproblemen zoals psoriasis en (in mindere mate) eczeem en vitiligo. Dit komt doordat psoraleen voor een hoge absorptie van UV-stralen zorgt.