G.I.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amerikaanse soldaten in Afghanistan (2009)

G.I. is een bijnaam voor een Amerikaans militair (vergelijkbaar met het Nederlandse Jan Soldaat), populair gemaakt in de Tweede Wereldoorlog. De afkorting stond oorspronkelijk voor galvanized iron (gegalvaniseerd ijzer), wat gedrukt stond op metalen vuilnisemmers van het Amerikaanse leger in de Eerste Wereldoorlog. Later werd aangenomen dat G.I. stond voor Government Issue (vrij vertaald: Rijkseigendom).

Deze afkorting werd vanaf toen gebruikt om militaire eigendommen te markeren, zoals op uniformen, helmen, laarzen en rantsoenen. Toen de Amerikanen naamplaatjes moesten gaan dragen ter identificatie van levende en vooral dode militairen werd dit beschouwd als een cynische toevoeging aan het – vervangbare – militaire materieel in rijkseigendom. Sindsdien werd G.I. een term die zowel gold voor Amerikaans militair materieel als voor een Amerikaanse militair in het algemeen.

Door de slechte connotatie van Government Issue wordt General Infantry soms ten onrechte als officieuze betekenis aan G.I. toegevoegd.[1][2]

De term “G.I.” werd na de Tweede Wereldoorlog gebruikt als benaming voor een hele oorlogsgeneratie, de “G.I.Generatie” of Grootste Generatie (geboren 1901-1927).