Gabriël Marselis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gabriël Marselis geportretteerd door Pieter Nason

Gabriël Marselis (Hamburg, 1609 - 1673) was een Nederlandse koopman en grootgrondbezitter. Marselis was de zoon van Gabriël Marselis sr. (ca. 1575-1643) en was de broer Selius Marselis die handelaar was. Twee zoons behoorden tot de adelstand als barons.

Door de Dertigjarige oorlog werd Denemarken zo arm dat er geen graan meer was om te zaaien. De gehele Deense bevolking zou aan een hongerdood sterven maar Marselis regelde 10 schepen met graan om de bevolking te redden. Later regelde hij een leger van 10.000 manschappen inclusief wapens en proviand voor de Deense koning voor de oorlog tegen Zweden. In ruil hiervoor verwierf Marselis enorme stukken land die daarvoor kroonbezit waren. Op een gegeven moment was er geen land meer in bezit van de kroon en daardoor verwierf Marselis de Deense kroon. Jarenlang lag de kroon onder het bed van Marselis. Een Amsterdamse koopman die sliep op het symbool van de Deense staat.

Toen in Denemarken er een nieuwe koning gekroond moest worden verkocht Marselis de kroon aan Denemarken voor nieuwe stukken landen. Op deze manier groeide hij uit tot de grootste grondbezitters van het koninkrijk Denemarken-Noorwegen.