Gaffer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Nietanoniem (overleg | bijdragen) op 9 apr 2020 om 14:40. (→‎Trivia: De naam 'gaffer' voor de vader van Samwise heeft als betekenis 'de baas' of 'oude man'. Heeft niets te maken met een gaffer in de filmindustrie - ik denk ook niet dat er een soort Hobbitwood was :))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een gaffer (of hoofd belichting in het Nederlands) is een beroep uit de filmindustrie. Een gaffer heeft de verantwoordelijkheid over het licht en de elektriciteit op een filmset. Een goede gaffer kan een filmset omtoveren tot een velverlichte kamer, een donker metrostation of een zonsopkomst. De gaffer stelt zich in naar de wensen van de director of photography, en realiseert vervolgens op basis daarvan en op basis van zijn eigen wensen en ervaringen het product. De assistent van de gaffer wordt best boy genoemd. Naast de best boy als assistent van de gaffer (ook: best boy electric) is er nog een best boy grip, assistent van de key grip.

Het woord is afgeleid van de gaffel (in het Engels: gaff) waarmee van oudsher de lampen voor de belichting werden verplaatst.

Trivia

  • Gaffertape is een plakbandsoort die veel wordt gebruikt om bekabeling mee weg te werken, niet te verwarren met ducttape. De naam is afgeleid van de gaffer.