Gaius Cornelius Gallus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gaius Cornelius Gallus
Gaius Cornelius Gallus, buste
Geboren 70 v.Chr.
Forum Julii, Romeinse Republiek
Overleden 26 v.Chr.
Land/zijde Romeinse Rijk
Onderdeel Tweede Triumviraat
Rang generaal
Slagen/oorlogen Slag bij Philippi
Ander werk dichter, gouverneur van Egypte (30-26 v.Chr.)
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk
Stele van Philae, met de inscriptie die zijn overwinning op de koning van Ethiopië vermeldt.[1]

Gaius Cornelius Gallus (7026 v.Chr.) was een Romeins militair en dichter.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gallus werd geboren in in Forum Julii (Fréjus)[2][3], en beleefde zijn hoogtepunt tijdens het Tweede Triumviraat. Na de Slag bij Philippi in 42 v.Chr. werd hij belast met de opdracht het land te herverdelen onder de oorlogsveteranen. Vanwege zijn vriendschap met de dichter Vergilius bleef diens landgoed gevrijwaard.

Later, nadat hij een belangrijke militaire bijdrage had geleverd aan Augustus’ eindoverwinning na Actium, werd Gallus de eerste gouverneur van Egypte. Uit een inscriptie op de stele van Philae blijkt dat Gallus met succes een veldtocht ondernam naar het zuiden om een opstand in Opper-Egypte te beteugelen. Daarbij versloeg hij de koning van Ethiopië.[1] Gallus was echter geen goed beheerder en gedroeg zich behoorlijk arrogant, zodat hij bij Augustus in ongenade viel. Daarna trok hij zich uit het politieke leven terug en wijdde zich aan de dichtkunst. Gallus benam zich het leven in 26 v.Chr.

Literaire betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

Gallus bleef tot aan zijn dood een trouwe vriend van Vergilius, die hem hoog aansloeg, zoals blijkt uit de Eclogen VI en X, waarin Gallus geprezen wordt om zijn elegische liefdespoëzie. Gallus' dichtwerk is echter op zo'n vijf regels na volledig verloren gegaan.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b CIL III, 14147. Gearchiveerd op 1 maart 2014.
  2. The only original text is from Jerome: Chronicles, Olympiad 188.17 (27 BC): "Cornelius Gallus Foroiuliensis poeta, a quo primum Aegyptum rectam supra diximus, XLIII aetatis suae anno propria se manu interficit"
  3. The Origin of Cornelius Gallus; Ronald Syme; The Classical Quarterly Vol. 32, No. 1