Galerie Luise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galerie Luise
Ingang aan de Luisenstrasse
Locatie Hannover-Mitte
Openingsdatum 1987
Winkels
Oppervlakte ca. 4.900 m2
Verdiepingen 1
Aantal winkels 35
Officiële website

De Galerie Luise is een exclusieve winkelpassage in Hannover en werd geopend in 1987.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De winkelpassage is gelegen in de wijk Mitte, in het stadscentrum, tussen het centraal station en het operagebouw, ongeveer 200 meter van het plein Kröpcke.

Ingang aan de Luisenstrasse
Entree vanaf de Theaterstrasse in het handelsgebouw met een prachtige gevel

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Galerie Luise werd na een bouwtijd van twee jaar geopend in 1987. Het binnenste gedeelte is gelegen op het laatste braakliggende grondstuk dat tot dan toe werd gebruikt als parkeerplaats en opslagterrein.

Het uitgangspunt bij het ontwerpen van de winkelpassage was een groot handelsgebouw aan de Theaterstrasse met een jugendstilgevel . Sinds de eeuwwisseling waren hier een bedrijf voor huishoudelijke artikelen en kantoorbenodigdheden gevestigd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw zwaar beschadigd. Tijdens een geallieerde luchtaanval op Hannover op 26 juli 1943 veroorzaakten brandbommen een brand op zolder, die de dakconstructie en de geveltorens verwoestte. Verdere oorlogsschade werd veroorzaakt door fosforbommen tijdens een bombardement op 8 oktober 1943. Tussen 1948 en 1952 werd het gebouw hersteld in de oorspronkelijke bouwstijl.

De passage met glazen dak verbindt de Theaterstrasse en de Luisenstrasse. De winkelpassage strekt zich uit over drie vleugels met een lengte van 155m en een hoogte van 12m. In het centrum is een glazen koepel. In 2008 heeft een grote renovatie plaatsgevonden.

In 2019 werd het winkelcentrum gekocht door de vastgoedontwikkelaar Momeni van de Accom Gruppe. De nieuwe eigenaar wil het centrum weer nieuw leven inblazen.[1]

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

In de winkelpassage zijn ongeveer 35 exclusieve winkels op een winkelgebied van 4900 m². Er zijn voor heren- en damesmodeboetieks, schoenenmode en enkele restaurants. Het gebouwencomplex beschikt daarnaast over circa 10.000 m² kantoorruimte en een ondergrondse parkeergarage met 4 verdiepingen en circa 470 parkeerplaatsen[2]. De winkels in de passage organiseren evenementen zoals Moonlight Shopping met winkelen tot middernacht.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hugo Thielen, Waldemar R. Röhrbein: Luise Gallery in: Klaus Mlynek, Waldemar R. Röhrbein (red.): Stadtlexikon Hannover . Von den Anfängen bis in die Gegenwart. Schlütersche, Hannover 2009, ISBN 978-3-89993-662-9, pagina 200 .

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]