Galibi (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galibi
Plaats in Suriname Vlag van Suriname
Galibi (Suriname)
Galibi
Situering
District Marowijne
Ressort Galibi
Coördinaten 5° 42′ 0″ NB, 54° 1′ 0″ WL
Algemeen
Inwoners (2012) 800
Portaal  Portaalicoon   Suriname

Galibi is een dorp in het Zuid-Amerikaanse Suriname (district Marowijne) en ligt in het ressort met dezelfde naam (ressort Galibi) aan de monding van de Marowijnerivier en op de grens met Frans Guyana.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Galibi, Langmankondre

Vroeger was het dorp Galibi dichter gelegen bij de Atlantische Oceaan. In die tijd was er een grote kokosplantage. Wanneer echter deze ophield te bestaan, was meteen ook het dorp verdwenen.

Vandaag is Galibi een dorp bestaande uit twee dorpskernen: Christiaankondre en Langemankondre (kondre = land). Het eerste dorp is genoemd naar Christiaan Pané, wiens vader de stichter zou geweest zijn eind 19e eeuw. De naam Langemankondre komt van een lange slanke vroegere kapitein die door vrienden de bijnaam Langaman kreeg. De ligging van het dorp is nu iets meer landinwaarts gelegen langs de oevers van de Marowijne. Het dorp is geïsoleerd gebouwd op een zandrits (zandbank) die ongeveer 5km lang en 800 meter breed is. Het dorp is omgeven door de oceaan, de Marowijnerivier en de 'swamps' (moerassen met mangrovewoud).

Om Galibi te bereiken moet men langs de enige weg die tussen Paramaribo en Albina ligt de bus nemen voor een rit van ongeveer drie tot vier uren (afhankelijk van het seizoen). Daarna neemt men de boot voor een tocht van ongeveer 1 tot 1,5 uren, afhankelijk van het tij.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Galibi wordt bevolkt door een unieke Carib-indianengemeenschap (Kaliña). In het dorp wonen ongeveer 800 mensen die voornamelijk van visvangst en enig toerisme leven. Het toerisme in het dorp is beperkt en voornamelijk toegespitst op het bezoek aan de zeeschildpadden die er op de stranden van het Natuurreservaat Galibi komen broeden. Buiten het broedseizoen wordt Galibi weinig of niet bezocht.

Stedenband[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Galibi is een van de kernen van het werkgebied gekoppeld aan de stedenband tussen Koksijde in België en Galibi/Albina. Deze stedenband werd in 2008 gestart en ondertussen werden al heel wat resultaten geboekt als spin-off van deze intense samenwerking.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Meer info over stedenband tussen Koksijde en Galibi: