Games (Segers)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Games
Componist Jan Segers
Soort compositie instrumentaalconcert
Gecomponeerd voor saxofoonkwartet (SATB)
brassband
harmonieorkest
fanfareorkest
Compositiedatum 1986
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Games is een compositie voor saxofoonkwartet (sopraan-, alt-, tenor- en baritonsaxofoon) en brassband van de Belgische componist Jan Segers. Later heeft de componist het ook voor harmonie- of fanfareorkest ingericht.

Geschiedenis[bewerken]

Het werk werd in opdracht van de BRT 1 geschreven voor een wedstrijd georganiseerd door de Europese Radio Unie (E.R.U.). Het werk ontsproot uit een weddenschap om saxofonen te laten integreren in een brassband. Vandaar de titel: een spel tussen saxofonen en koperblazers.

Muziek[bewerken]

Een motief bestaande uit 3 noten, soms ritmisch dan melodisch gedacht, beheerst gans het werk. De grote moeilijkheid van de compositie ligt in de interpretatie van afwisselende klassieke en jazz-ritmiek. Het jazzy gedeelte wordt de 1e maal gespeeld door de solisten, begeleid door het orkest, de 2e maal door het orkest met replieken van de saxofoon solisten en de 3e maal door saxofoons en orkest. Voor het eerste jazzy gedeelte is er een sterk ritmische orkestinleiding; dezelfde dan waarmee het werk wordt beëindigd.

Verschillende ritmische en melodische interventies door het orkest en de soms virtuoze solisten, scheiden de 3 jazzy gedeelten.

Discografie[bewerken]

Het werk werd op cd opgenomen door de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht te Bevekom, Saxophone Quartet Saxstory (Virginie Rase sopraansaxofoon, David Reiland altsaxofoon, Paul Origer tenorsaxofoon, Eric Pierard baritonsaxofoon) onder de algehele leiding van Alain Crépin op het label René Gailly Productions RG 87168 - Synergies.

Orkestratie[bewerken]

Harmonieorkest[bewerken]

Fanfareorkest[bewerken]

  • sopraansaxofoon, altsaxofoon, tenorsaxofoon, baritonsaxofoon;
  • flügelhorn in es, flügelhorn in bes solo, cornetten I+II, trompetten I+II, hoorns I+II+III+IV, trombones I+II+III, bariton (vioolsleutel) I+II+III, eufonium, tuba in es, tuba in bes;
  • pauken, slagwerk

Brassband[bewerken]