Ganna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ganna is een historisch Italiaans merk van motorfietsen dat vanaf 1923 173- tot 498 cc-modellen met door Luigi Ganna zelf in licentie gebouwde JAP-motoren maakte, maar na enkele jaren schakelde hij over op Python- en Blackburne-blokken.

Hoewel het niet tot grote aantallen kwam werd Ganna bekend om zijn goed gebouwde en betrouwbare producten. Ook successen in wedstrijden droegen aan de goede naam van het merk bij. In de jaren dertig kwamen er verschillende nieuwe modellen, waaronder lichte 175 machines die zowel met JAP- als Blackburne-motoren geleverd werden.

In 1933 bouwde Ganna de eerste Python-vierklepsblokken in. Hij bleef de modellen moderniseren met de nieuwste technieken. Tot 1942 kon hij produceren, toen moest hij vanwege de Tweede Wereldoorlog de productie tijdelijk stilleggen. Na de oorlog moest Ganna noodgedwongen overschakelen op lichte modellen met 125- en 250 cc Puch-tweetaktblokken.

In de jaren vijftig werd de catalogus uitgebreid met verschillende bromfietsen met Puch-, NSU- en Minarelli-blokken. Begin jaren zestig maakte men nog slechts bromfietsen en lichte 175 cc motorfietsen. In de jaren zeventig werd de motorproductie gestaakt en ging Ganna fietsen produceren.

De bedrijfsnaam was Luigi Ganna & Co., Soc. in Acc. Semplice, Varese.