Gas Natural

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gas natural)
Naar navigatie springen Jump to search
Gas Natural
Hoofdkwartier in Barcelona
Hoofdkwartier in Barcelona
Motto of slagzin Energy beyond borders
Oprichting 1991
Sleutelfiguren Isidro Fainé Casas (Voorzitter), Rafael Villaseca Marco(Bestuursvoorzitter)
Hoofdkantoor Barcelona (Spanje)
Werknemers 17.229, waarvan 50% buiten Spanje werkzaam (2016)
Producten -Oppompen, distributie en commercialisatie van aardgas.
-Genereren van elektriciteit en distributie daarvan.
Industrie Energie
Omzet €23,1 miljard (2016)
Winst €1,7 miljard (2016)
Marktkapitalisatie €19,9 miljard (31 dec. 2016)
Website www.gasnatural.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Gas Natural is een internationaal energiebedrijf dat voorziet in de productie, distributie en commercialisering van aardgas en elektriciteit. Het bedrijf is voornamelijk actief als gasleverancier in Zuid-Europa en Latijns-Amerika en breidt sinds 2006 haar activiteiten uit naar West-Europa. Wereldwijd is Gas Natural aanwezig in 30 landen en voorziet het zo’n 22 miljoen klanten.[1] De opgestelde capaciteit voor de productie van elektriciteit bedroeg 15.500 MW in 2016.

Het hoofdkwartier van Gas Natural Fenosa is gelegen in Barcelona. De aandelen staan genoteerd aan de Bolsa de Madrid en zijn opgenomen in de IBEX-35 aandelenindex. De grootste aandeelhouders zijn de Spaanse bank La Caixa met een kwart van de aandelen en de energieonderneming Repsol (20%).

Fusie met Union Fenosa[bewerken]

In 2009 nam Gas Natural het nutsbedrijfbedrijf Unión Fenosa over zo’n € 16,8 miljard.[2] De afronding van de fusie in september 2009 was het hoogtepunt van het acquisitieproces begonnen in juli 2008 voor de integratie van gas en elektriciteit, om zo beter te kunnen concurreren.

Door van de fusie is Gas Natural één van de belangrijkste lng-producenten geworden in het gebied van de Middellandse Zee en Atlantische oceaan.[3]

Gas Natural Europe[bewerken]

Gas Natural Fenosa is in West-Europa actief via de dochter Gas Natural Europe. Het energiebedrijf is al vele jaren leverancier van aardgas in Spanje en werkt nu aan zijn Europese expansie met vestigingen in Frankrijk en Italië. In april 2010 verkreeg de Spaanse energieleverancier de nodige vergunningen voor het leveren van aardgas in België.[4] Het bedrijf levert voornamelijk aan het midden- en kleinbedrijf en industriële ondernemingen.