Gebruiker:2A02:A446:88CA:1:A073:62EC:363E:C74A/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Inleiding

Voor een ANW project hebben wij een nieuw organisme ‘ontwikkelt’ die ons ecosysteem enorm kan helpen. We hebben goed nagedacht en besloten iets te doen met het versterkt broeikaseffect. Ons dier heet de Carbo Carbonifant en helpt ons het versterkt broeikaseffect te verminderen. Wat en hoe dit dier dat doet gaan we jullie uitleggen.


Oorsprong en ontstaan:

De Carbo Carbonifant is een diersoort die nog maar net in opkomst is, hij is op dit moment nog erg zeldzaam. Wetenschappers denken dat de Carbo Carbonifant oorspronkelijk uit het Amazonegebied komt met name het gebied rond de kust, dit komt doordat hij een echt landdier is, maar ook in het water leeft. Carbo Carbonis staat voor koolstof in het Latijn. Hieraan heeft onze afstammeling van olifant zijn naam te danken.


Geschiedenis en evolutie:

De Carbo Carbonifant stamt af van de walvis en de olifant , dat is goed te zien aan zijn grote massa en zijn grote longen. We zien dat de Carbo Carbonifant zich heeft aangepast aan zijn leefomstandigheden, doordat hij ook een landdier is. Hij heeft 4 poten waarmee hij op het land kan lopen en een grote slurf om voedsel mee te pakken. Door de evolutietheorie zien we dat de Carbo Carbonifant als jong niet in de zee kan leven, hierdoor heeft hij poten gekregen. Doordat hij groot is maar niet snel, heeft hij ook een slurf. Hiermee kan hij op een grote afstand zijn prooi insluiten of beet nemen. Doordat hij niet snel is, moet hij op andere manieren aan zijn voedsel (ook van wat verdere afstanden) zien te komen. Hierdoor is door de jaren heen een slurf ontstaan, omdat hij hierdoor een grotere overlevingskans heeft.

Doordat de Carbo Carbonifant veel Co2 opneemt, is hij op het land terecht gekomen door het versterkte broeikaseffect. Door al deze aanpassingen kan hij goed overleven op het land en in de zee. Dit komt doordat hij een soort vinnen heeft aan de zijkant van zijn lichaam, die er weer voor zorgen dat hij in het water gemakkelijk kan zwemmen. Al deze adaptaties zijn door de jaren heen veranderd, omdat dit gunstiger is voor de Carbo Carbonifant om te kunnen overleven.

De leefomgeving

De Carbo Carbonifant leeft in het Amazonegebied, dicht aan de kust. Er is veel stroperij in dit gebied, ook op de Carbo Carbonifant. Hij is erg zeldzaam en zijn huid is erg mooi. Als de dieren ouder en zwakker worden, trekken ze de zee in. Dit komt doordat hun instinct weet dat het daar veiliger is om te leven, er wordt hier minder op hun gejaagd. De Carbo Carbonifant is een kuddedier, omdat ze in een groep een grotere overlevingskans hebben. Omdat de Carbo Carbonifant een enorm groot dier is, heeft deze veel energie nodig om te leven. De Carbo Carbonifant is daarom een carnivoor. Op het land eet hij vooral apen, zo’n één tot twee per dag. Omdat de Carbo Carbonifant en lange slurf heeft, is het voor hem mogelijk om de apen uit de boom te halen. Later als de Carbo Carbonifant de zee in trekt, eet hij grote scholen met vissen. De Carbo Carbonifant is geen diepzeevis. Het is een zoogdier, maar met een enorm grote longcapaciteit. Hierdoor hoeft hij maar om de 3 tot 4 uur boven water te komen om adem te halen. Ook dit is een adaptatie, omdat er in zee ook veel op ze gejaagd wordt. Ze weten dat de kans dat ze gevangen worden kleiner is als ze minder vaak omhoog hoeven. De natuur heeft zich hier door de jaren heen op aangepast, waardoor de Carbo Carbonifant nu een hele grote longcapaciteit heeft. Dat het een zoogdier is, is niet de enige reden dat het geen diepzeedier is. Omdat zijn longcapaciteit zo groot is, is het voor de Carbo Carbonifant niet mogelijk om diep de zee in te gaan. Door de toenemende druk zouden zijn enorme longen kunnen klappen, wat betekent dat hij dood gaat. Er zijn verschillende beschermde gebieden waar de Carbo Carbonifant in alle rust de zee in kan trekken. Er mogen hier absoluut geen mensen komen, waardoor er voor het dier geen gevaar is als hij de zee in gaat.


Levenscyclus

Dit dier is een kruising van een walvis en een olifant. Het dier leeft ongeveer 50 tot 75 jaar. Ze kunnen tot meer dan 5000 kg gaan wegen, ongeveer 4 meter lang worden en ze kunnen 3 meter de hoogte in gaan. De slurf kan tot wel 2,5 meter lang worden. Ze zijn buitengewoon sterk en leven in kuddes om te overleven.


De bouw van de Carbo Carbonifant bestaat grotendeels uit zijn/haar longen. Verder hebben ze een relatief kleiner darmstelsel en natuurlijk alle andere organen. Het is namelijk een zoogdier. Zoogdieren zijn warmbloedige gewervelde dieren, ze zijn vleesetend of plantetend. Hun huid is bedekt met haar, in de winter hebben sommige dieren een hele dikke vacht om de kou te kunnen doorstaan. Dit gebeurt allemaal vanzelf door aanpassing en evolutie. Het dier heeft ook vinnen en een slurf. Ze ademen door de slurf en ruiken ze ermee. Bij het zwemmen (op latere leeftijd worden ze namelijk zwakker en gaan ze naar het water) ademen ze via deze slurf. Ze kunnen hiermee zuurstof opnemen voor +/- 3 uur, genoeg dus om maar een paar keer per dag boven water te hoeven komen voor lucht.


De Carbo Carbonifant is een echte vleeseter, per dag eet een volwassen dier rond de 150 kg aan voedsel! De slagtanden van dit dier zijn van ivoor gemaakt. Dit is erg zeldzaam en dit is dus 1 van de redenen dat dit dier zo gewild is om op te jagen. Een andere reden zijn de zeldzame vinnen en zijn huid. Dit dier kan namelijk lopen en zwemmen. Het water is veiliger voor het dier te overleven dus wanneer hij ouder wordt is dit een vertrouwelijker leefgebied.


Een vrouwtje kan maar één keer in haar leven zwanger worden. Bij deze keer is zij 22 maanden zwanger. Ze krijgt dan vaak 3 nakomelingen. Het jong blijft de eerste paar jaren dicht bij zijn/haar moeder. Hierna verlaten de mannelijke diertjes de kudde, de vrouwtjes blijven en zo blijft de kudde alleen bestaan uit volwassen vrouwtjes.


Het effect op de aarde

De Carbo Carbonifant heeft een groot positief effect op de natuur, hij zorgt er namelijk voor dat er veel energie wordt opgeslagen in de grond. Doordat het dier in het water gaat leven naar mate hij zwakker en dus ouder wordt, zal hij ook sterven in het water. Het dier is groot en staat dus hoog aan de voedselpiramide, omdat het vlees eet, hierdoor neemt het veel CO2 in zich op. Wanneer het dier overlijdt in de zee, zal hij naar de bodem zinken en daar zal die CO2 voor eeuwen begraven blijven. Dit geval is hetzelfde als bij de walvis, die 33 ton CO2 in de aarde opslaat wanneer hij doodgaat. Een walvis is wel 6,5 keer zo groot. Het aantal CO2 wat de Carbo Carbonifant dus op kan nemen en opslaan in de aarde is ongeveer 5 ton CO2. Het begraven van CO2 in de bodem is een veel betere manier om CO2 in de lucht te verminderen dan via het opnemen van planten. Via planten gaat de CO2 namelijk weer terug de lucht in wanneer ze doodgaan. Wanneer CO2 in de bodem zit, zit het daar opgeslagen en kan het er niet zomaar uit. Juist omdat in de afgelopen jaren veel bomen worden gekapt en dat een versterkend effect heeft op het broeikaseffect, is het juist goed dat deze dieren hier leven en dat dus kunnen compenseren. Samengevat is dit dier een grote oplossing voor het versterkt broeikaseffect en het zou dus voordelig zijn als deze populatie gaat groeien en beschermd zal blijven.


Bronnen

http://www.passievoorsystemen.nl/2015/01/levenscyclus-van-een-walvis/https://spreekbeurten.info/olifanten-kai-mook.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoogdieren  

https://www.parool.nl/wereld/walvis-als-reddende-engel-voor-klimaatverandering~b4896163/#:~:text=Walvis%20als%20reddende%20engel%20voor%20klimaatverandering,ontlasting%20is%20goed%20voor%20planktongroei.&text=De%20gigantische%20zoogdieren%20slaan%20tijdens,CO2%20op%20in%20hun%20lichamen.


*DIT DIER IS EEN SCHOOLPROJECT EN BESTAAT NOG NIET ECHT*

Laura Wildhagen, Anne de Vink, Yentl Lansu en Noa Diepstraten --> Leerlingen van het JTC.