Gebruiker:Abigor/bh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Beelitz Heilstätten is een voormalig ziekenhuizencomplex in Beelitz. In 1894 werd er door de nationale verzekeringsbank LVA opdracht gegeven voor het bouwen van twee sanatoriums en twee maal een kuuroord.


1926 - 1930[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode 1926 tot en met 1930 werd de locatie uitgebreid. In 1926 werd er begonnen met de bouw voor de wasserette, in 1928 werd er een begin gemaakt met het bouwen van de operatiekamers. Deze operatie kamers waren er vooral opgericht op vrouwelijke patienten te helpen welke longproblemen hebben. Door de opkomst van de operatiekamers werd er steeds minder vaak een chemokuur uitgevoerd als het ook operatief verholpen kon worden.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het ziekenhuis dienst als militair hospitaal onder de naam Militär als Lazarett und Lungenheilstätte. In 1942 werd er een groot gedeelte aangebouwd door de Duitse architect Egon Eiermann, het nieuwe gedeelte kwam aan de zuidelijke kant van het ziekenhuis te liggen en was bedoeld als een Sanatorium voor vrouwen. Het nieuwe gedeelte lag net buiten de militaire zone waardoor het burgers kon behandelen.

Tijdens de oorlog hebben de russen grote gedeelte van het ziekenhuis verwoest danwel zwaar beschadigd, zo ging het eerste sanatorium voor vrouwen uit 1907 geheel verloren, tijdens de oorlog werden ook de kapel en het dorp waar de artsen waren gehuisvest geheel verloren. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog neemt Rusland het ziekenhuis in bezit en alleen het Sanatorium voor vrouwen blijft nog toegankelijk voor de Duitse burgers. Tijdens de periode dat Rusland het ziekenhuis bezat was dit het grootste russische ziekenhuis buiten hun eigen landgrenzen en werd het nog voortdurend gerenoveerd of aangebouwd.

Een nieuw begin[bewerken | brontekst bewerken]

In 1994 begint er een nieuw begin voor Beelitz, de russen besluiten zich terug te trekken en de panden weer te schenken aan de verzekeringsbank LVA. De LVA besluit echter niks meer te willen doen met de 200 hectare grote locatie en geeft het aan de stad Beelitz. De gemeente Beelitz maakt een plan om het oude ziekenhuis te renoveren tot een geheel nieuw medische complex, het nieuwe complex zou behalve verschillende sanatoria ook een neurologische revalidatie kliniek, een revalidatie kliniek voor kinderen en een Parkinson kliniek moeten huisvesten. Het nieuwe complex zou zo'n 3000 nieuwe banen scheppen waardoor er 1000 huizen in de omgeving zouden worden bijgebouwd. In het jaar 2000 stopte alle werkzaamheden door financiele probelemen waardoor het 200 hectare grote gebied er nu als een spookstad bij ligt.