Gebruiker:AiNoUnmei/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Saitō Musashibō Benkei (武蔵坊弁慶, 1155–1189) is een strijdende Monnik die in de Genpei-oorlogen[1] Minamoto no Yoshitsune [2] bijstond. Hij is eerder bekeken als een legende ondanks een klein aantal bronnen die toch op zijn bestaan wijzen. Voor hij Yoshitsune tegenkwam strijdde hij op de Gojō-brug in Kyoto tegen Samurai tijdens de nacht en verloor hij niet 1 keer. Tot in zijn 1000ste gevecht Yoshitsune daarin slaagde. Toen voegde Benkei zich bij Yoshitsune en streed voor deze zijn eer tot de dood.


Het leven van Benkei[bewerken | brontekst bewerken]

Saitō Musashibō Benkei (武蔵坊弁慶, 1155–1189) leefde tijdens de Genpei-oorlogen. Benkei was een man over 2 meter groot al op 17-jarige leeftijd. Hij stond bekend als iemand met de kracht om iemand zijn schedel te breken met een van zijn handen. Ook om zijn uiterlijk dat lelijk en zoals een boeman zou zijn geweest. Dit zorgde ervoor dat hij veel angst inboezemde en velen vluchtten als ze hem zagen.

Ondanks zijn niet zo geliefde uiterlijk was Benkei vredelievend. Initieel voegde hij zich bij een klooster, maar dat bleek niet uitdagend genoeg voor hem. Hij werd uit het klooster verbannen door zijn te wilde gedrag. Dit zorgde ervoor dat hij een eenmansklooster bouwde voor de Boeddha, juist voorbij een brug in het centrum van Kyōto, de Gojō-brug genoemd. Hij beschermde de tempel door zich op de brug als beschermer te vestigen.

Benkei op de Brug[bewerken | brontekst bewerken]

Eens die tempel was gebouwd aan de Gojō-brug in Kyōto, werd er een reeks van strijden gestreden. Benkei stond elke nacht op de brug en hield samurai tegen. Deze mochten niet verder als ze Benkei niet konden verslaan. 999 samurai vochten tegen Benkei en verloren. De zwaarden, het pantser, het harnas, … van de verslagen samurai hield Benkei bij. Echter bij zijn 1000ste gevecht verloor Benkei in een nogal uitbundige strijd tegen Minamoto no Yoshitsune. Benkei was zwaar onder de indruk en stelde zich zijn hele leven ten dienste als volgeling van Yoshitsune.

Benkei en Yoshitsune[bewerken | brontekst bewerken]

Minamoto Yoshitsune (1159-1189) was de zoon van Minamoto Yoshitomo (1123-1160) die vermoord werd door Taira Kiyomori in de Heiji-rebellie[3]. Yoshitsune die nog een kind was, werd gespaard en in een klooster in de buurt van Kyōto ondergebracht, waar hij werd getraind om boeddhistische monnik te worden.

Volgens de legende ontmoette hij Benkei op een brug in de buurt van het klooster. Benkei zou hem tot een duel hebben uitgedaagd en zonder moeite zijn ingemaakt. Benkei was hiervan onder de indruk, waarna hij zich als trouwe volgeling bij Yoshitsune voegde.

Op 15-jarige leeftijd liep Yoshitsune weg van het klooster om zijn halfbroer, Yoritomo, te gaan helpen in de Hoshu regio in de Taira-Minamoto Oorlog (1180−85)[4]. Yoshitsune was jong, maar bewees nuttig te zijn in de veldslagen tegen Kiyomori; een vijand van zijn broer. Door zijn vele overwinningen werd Yoshitsune aanzien als een waar genie. Vele van deze overwinningen waren niet mogelijk geweest zonder de loyaliteit en brute kracht van Benkei.

Na een grote overwinning gaf Yoritomo troepen aan Yoshitsune om te strijden tegen zijn neef, Minamoto Yoshinaka, die Yoritomo’s plan om Japan te domineren tegen ging. Yoshitsune won van Yoshinaka, nam Kyoto in beslag en viel vervolgens de overblijvende Taira groepen aan rond de inlandse zee. Hij versloeg hen uiteindelijk in de beroemde Dan no Ura-zeeslag in de lente van 1184. Door zijn befaamde overwinning, werd Yoshitsune de favoriet van de keizer in Kyoto.

Na de oorlog besloot de broer van Yoshitsune, Yoritomo, om oorlog te zweren aan zijn broer en hem als verrader te labelen. Yoritomo wou alle macht naar zichzelf toetrekken en verbande Yoshitsune. Deze ging op de vlucht. Eerst lukte het om ondergedoken te blijven, maar uiteindelijk werd zijn schuilplaats gevonden. Yoshitomo stuurde daarop een heel leger om zijn broer te vermoorden.

Toen al zijn trouwe volgelingen op Benkei na verslagen waren, besloot Yoshitsune dat seppuku [5]de enige correcte manier was om hier een einde aan te maken. Yoshitsune gaf Benkei het bevel het kasteel te beschermen tot hij daarmee klaar was. Benkei nam dit bevel zeer letterlijk. Hij zou een woest gevecht zijn aangegaan met zijn aanvallers, die niet met man-tegen-man gevechten voorbij hem raakten en dus na lang worstelen besloten Benkei te beschieten met pijlen. Benkei overleed wel aan de pijlenregen, maar bleef rechtop staan alsof het hem niet deerde en zo duurde het nog een tijdje eer de aanvallers beseften dat ze hem konden passeren. Wanneer de aanvallers eindelijk binnenkwamen in de kamer van Yoshitsune, had deze de eervolle Seppuku-ceremonie al lang vervolledigd.

Benkei in de Legendes[bewerken | brontekst bewerken]

Benkei en de Tengu[bewerken | brontekst bewerken]

Benkei zou volgens de legendes de zoon zijn van een dochter van een Bushi-[6]familie en een Tengu.[7] Benkei zou te wild zijn geweest als kind en door zijn moeder, die overleed toen hij 17 was, worden achtergelaten op een eiland toen hij 9 was. Op dat eiland kwam hij Tengu tegen die hem de strijdkunst zouden geleerd hebben. Benkei wou echter van dit eiland af. Hij maakte een pad uit kiezelsteentjes tussen het land en het eiland door steentje per steentje te laten vallen uit zijn mouw.

Benkei en de klok[bewerken | brontekst bewerken]

Hierna ging hij als monnik naar een klooster. In dit klooster zou hij het idee hebben gehad om de klok van Miidara te stelen uit het klooster van Miidara. Eens daar nam hij de klok af zijn statuut en was oorspronkelijk van plan deze af de berg te rollen. Hij bedacht zich echter want dit zou te veel lawaai maken. Dan kreeg hij het goede idee een balk te nemen, het haakje van de klok daaraan te hangen en de klok gewoon af te berg te dragen. Dit zag eruit als iemand die een Japanse lantaarn over zijn schouder nam. Eens de berg afgewandeld, vroeg hij de monniken om eten, at de inhoud van een reukenzetel met een diameter van vijf voet. Vervolgens gaf hij een groot aantal monniken verlof en hing hij de klok op. Deze klok zou echter als hij werd geluid hebben gezegd ‘Ik wil terug naar Miidara, Ik wil terug naar Miidara’. Benkei zou niet tegen de pijn van de klok bestand zijn geweest. Er werden nog een aantal andere methodes geprobeerd om de klok te luiden maar hij bleef dit zeggen tot Benkei de klok terug naar de berg bracht en in een dal bij dat klooster achterliet. De klok werd gevonden, terug op zijn oude plaats gehangen en niemand hoorde er ooit nog gejammer van.

Yoshitsune en de Tengu[bewerken | brontekst bewerken]

Yoshitsune, de persoon die later de meester van Benkei zou worden, zat als kind ook in een klooster. Hij deed echter zoals zijn zelfopofferende moeder en leerde zich stiekem zelfverdediging aan zodat hij het onrecht van de Taira tegenover zijn familie teniet zou kunnen doen. Op een bepaalde dag was er echter een zware storm in het bos bij het klooster waar Yoshitsune aan het oefenen was en kwam hij een wezen tegen. Dit wezen vocht tegen Yoshitsune maar hij hield moedig stand. Voor zijn volharding prees het wezen Yoshitsune en onthulde de koning der Tengu te zijn en naar hem zijn gekomen om hem krijgskunst te leren. Yoshitsune aanvaardde dit en leerde snel. Na een paar weken kon hij al een paar kleine Tengu evenaren in een gevecht. Aan de oren van de 15-jarige Yoshitsune kwam het gerucht dat er op de Gojō-brug een wrede monnik was die de zwaarden nam van strijders die daar wouden passeren, Benkei. Yoshitsune besloot de krijgskunst van de Tengu te gebruiken en Benkei, die een plaag voor de gewone man was geworden, te doden. Hij ging naar de brug terwijl hij fluit speelde. Benkei kwam langs, zag dit maar dacht dat er geen vuiltje aan de lucht was. Hij zag Yoshitsune als fluitist en iemand die waarschijnlijk wel een goed gedicht kon maken en opzeggen. Dit maakte Yoshitsune boos waarop hij het Wapen uit Benkei’s handen sloeg. Benkei nam het weer en probeerde terug te vechten maar raakte, de lucht, de grond, maar nooit zijn tegenstander. Toen Benkei na een tijdje zo uitgeput was, zijn wapen kwijt was, en dit wou oprapen, spong Yoshitsune op zijn rug en sloeg een overwinningskreet. Stomverbaasd over deze overwinning en horende dat hij een Minamoto was vroeg Benkei om deze voor eeuwig te mogen dienen. Benkei en Yoshitsune werden sindsdien in de legende als boezemvrienden aanzien en er was geen mooiere of meer aanbeden vriendschap dan die van deze twee.

Benkei en de toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Benkei is vandaag de dag nog steeds een geliefd personage in Japan. Zijn goede karakter en vele verwezenlijkingen spreken tot de verbeelding van vele Japanners. Dit maakt dat hij nog vaak terug te vinden is in diverse media zoals manga, theaterstukken, nō-theater, kabuki-theater, anime, houtafdrukken, enzovoorts.

Manga & anime[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Shanaou Yoshitsune van Sarada Hirofumi (manga) [8]
  2. Benkei tai Ushiwaka (film) [9]
  3. One Piece: Edward Newgate (manga & anime) Een karakter uit One Piece dat op Benkei gebaseerd is. Hij heeft een groot gestalte, gebruikt een niigata, erg loyaal aan zijn vrienden, sterft aan zijn verwondingen en ook al staande. Dit allemaal zoals Benkei dit ook deed. [10]
  4. Getter Robo: (manga & anime) Benkei zorgde voor 3 namen uit deze serie waarvan de karakters ook erg op hem zijn gebaseerd. [11]
  5. Detective Conan: (manga & anime) Een standbeeld van Benkei word gebruikt als een van de hoofdaanwijzing om een raadsel op te lossen. [12]

Live-Action TV[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Kamen Rider Ghost / Benkei als een van de personages [13]

Kaartspelen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Yu-gi-oh / Kaarten gebaseerd op Benkei onder het Dark-type met naam Armed Samurai - Ben Kei als basis. Superheavy Samurai Big Benkei is een van de sterkste monsters in het spel en de serie. [14]

Video spellen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Een karakter in het spel Genji: Days of the Blade [15]
  2. Een speelbaar karakter in het spel Warriors Orochi [16]
  3. In Ookami, als deel van de verhaallijn [17]
  4. Ben-K in Gitaroo Man[18]
  5. Genpei Touma Den[19] en Namco × Capcom[20] als schurk die aan de kant van de Minamoto clan staat
  6. Deae Tonosama Appare Ichiban[21] als Minibaas in de Edo-periode[22], foute periode dus.
  7. in Youkai Watch[23] als Youkai[24]
  8. Elemental Story[25] als 'trial boss'

Visuele Romans[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Maji de Watashi ni Koi Shinasai![26] Als Vrouw, net zoals Yoshitsune en andere van zijn volgelingen.
  2. Harukanaru Toki no Naka de[27] Hier wordt hij weergeven als de Suzaku[28] van de Aarde.
  3. Shall We Date?: Ninja Destiny[29] Hier word hij wel als mooie man voorgesteld.

No-theater[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Funa Benkei[30] - Kanze Kojirō Nobumitsu
  2. Ataka[31] - Kanze Nobumitsu

Kabuki-theater[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Funa Benkei - Kawatake Mokuami Een variant van het noh stuk met dezelfde naam.
  2. Kanjinchō[32] - Namiki Gohei III

Houtafdrukken[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Utagawa Kuniyoshi (歌川国芳) [33]

Postkaarten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Leonard A. Lauder Collection of Japanese Postcards [34]


Verder wordt Benkei ook regelmatig vertolkt in school- en theatervoorstellingen.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Genpei-Oorlogen Een strijd tussen de Taira en Minamoto clans in Japan tussen 1180 en 1185
  2. Minamoto Yoshitsune Een Genji die de meester was van Benkei alsook zijn beste vriend.
  3. Heiji-rebellie Een strijd tussen Minamoto no Yoshitomo en Taira no Kiyomori in Januari in 1160. Ze hadden beide gewonnen in de Hogen strijd in 1156 maar Kiyomori kreeg meer beloning en had meer macht over de keizer waarop Yoshitomo met een Fujiwara samen de keizer opsloot, en de regent van Kiyomori zijn kant vermoordde om de opstand te onderdrukken.
  4. Taira-Minamoto oorlog Een andere naam voor de Genpei-oorlogen. (puntje 1 voetnoten)
  5. Seppuku Seppuku wordt ook wel Hara-kiri genoemd. Het is een pijnlijke maar eervolle manier om zelfmoord te plegen in Japan. Het werd vooral toegepast door de Bushi klasse om gevangenschap te ontlopen. Ook kregen ze als krijgsgevangenen soms de keuze om seppuku te plegen in plaats van een gewone (oneervolle) doodstraf te ondergaan.
  6. Bushi aristocratische krijger, ook gekend onder de naam Samoerai.
  7. Tengu Uit Japanse legendes: Ondeugende bovennatuurlijke wezens die de ziel van een hoogmoedige persoon zouden hebben. Ze kunnen goed overweg met het zwaard en leven in groep. De leider heeft een rode jas en grote lange neus, de volgelingen zijn met veel en dragen eerder groen. Worden tegenwoordig vooral weergeven als kleine gevleugelde wezentjes met een lange neus en bek-achtige mond.
  8. Shana Oh Yoshitsune op Mangareader
  9. Wiki-pagina over Benkei tai Ushiwaka
  10. Edward Newgate op de One Piece wiki
  11. Benkei op de Wikia van Getter Robo
  12. Detective Conan op Wikipedia
  13. Officiële site van Kamen Rider
  14. Wikia van Yu-gi-oh!
  15. Genji: Days of the Blade op Wikipedia
  16. Warriors Orochi op Wikipedia
  17. Benkei zijn karakter pagina op de Wikia
  18. Karakter pagina van Ben-Kop de Wikia van Gintaroo
  19. Wikipagina van Genpei Touma Den
  20. Wikipagina van Namco x Capcom
  21. Beoordeling van Deae Tonosama Appare Ichiban
  22. Edo-periode: Periode in de Japanse geschiedenis vanaf 1603-1868
  23. Yo-kai Watch Op wikipedia
  24. Youkai Japanse term voor wezen, geest, goblin, monster, ...
  25. Officiële site Elemental Story
  26. Maji de Watashi ni Koi Shinasai! op Wikipedia
  27. Harukanaru Toki no Naka de op Wikipedia
  28. Suzaku Een vogel uit Japanse mythologie. Ook in Chinese Mythologie komt hij voor als vogel en beschermheer van het Zuiden, en waakt over het element van Vuur.
  29. Wikia van Shall We Date?:Ninja Destiny
  30. Funa Benkei op Wikipedia
  31. Ataka op Wikipedia
  32. Kanjinchōop Wikipedia
  33. Utagawa Kuniyoshi op Wikipedia
  34. Artikel over Art of the Japanese Postcard

Bronnen- en Referentiemateriaal[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De Benneville, James. Tales of the Wars of the Gempei. Bibliobazaar, 2001.
  2. Murasaki Shikibu. Tale of the Heike. Trans. Helen Craig McCullough. Stanford Univ. Press, 1994.
  3. Turnbull, Stephen R. The Samurai: A Military History. Routledge, 1996.
  4. Turnbull, Stephen R. Warriors of Medieval Japan. Osprey, 2007.
  5. The Editors of Encyclopædia Britannica. Benkei JAPANESE WARRIOR. [1]. Laatst geraadpleegd: (09-11-2016)
  6. Japan Knowledge, Encyclopedia of Japan. Benkei. [2]. Laatst geraadpleegd: (29-11-2016)
  7. Anonieme autheur. Saito Musashibo Benkei. [3]. Laatst geraadpleegd: (29-11-2016)
  8. Anonieme autheur. Heiji Disturbance. Japan Knowledge, Encyclopedia of Japan.[4]. Laatst geraadpleegd: (7-12-2016)
  9. Anonieme autheur. Minamoto no Yoshitsune. Japan Knowledge, Encyclopedia of Japan. [5]. Laatst geraadpleegd: (7-12-2016)
  10. The Editors of Encyclopædia Britannica. Minamoto Yoshitsune .[6].Laatst geraadpleegd: (6-12-2016)
  11. Wiki Japanology. Minamoto Yoshitsune. [7]. Laatst geraadpleegd: (6-12-2016)
  12. Museum of fine arts Boston. Japanese Fairy tales: Benkei. [8] Laatst geraadpleegd: (6-12-2016)
  13. Lyon collection. Japanese woodblock prints.[9] Laatst geraadpleegd: (6-12-2016)
  14. Myanimelist. Benkei vs. Ushiwaka (Film) [10] Laatst geraadpleegd: (6-12-2016)
  15. Britannica Academic. Seppuku. [11] Laatst geraadpleegd: (12-12-2016)
  16. Brittanica Academic. Tengu. [12] Laatst geraadpleegd: (12-12-2016)
  17. Tvtropes. Musashibo Benkei/Usefull notes. [13] Laatst geraadpleegd: (12-12-2016)
  18. Brittanica Academic. Samurai.[14] Laatst geraadpleegd: (13-12-2016)
  19. Proquest. Monsters around the world. [15] Laatst geraadpleegd: (13-12-2016)