Gebruiker:Alaindeclercq/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

RADIO GEMINI


Radio Gemini was een befaamd, "onafhankelijk" Vlaams radiostation. Het station wordt beschouwd als eerste (niet studenticose) "vrije landpiraat" van België, vanaf  1979,

vanuit de provincie Henegouwen en later vanuit de Hallen in Kortrijk (Zuid-West-Vlaanderen). Gemini werd dé stadsradio voor Kortrijk. Gemini voerde reeds sinds 1978

de strijd voor méér onafhankelijke, lokale radio in Vlaanderen. Het station draaide uitsluitend op vrijwilligers, tot 300 en had tot 71.000 luisteraars op zijn hoogtepunt.

Gemini was ook bekend mede door deelname van talrijke 'Nederlandse' radiomakers, voornamelijk uit de zeezendertijd. Sommige Nederlanders kwamen zelfs live

presenteren in Vlaanderen. Het station kende veel turbulenties, ook wel omdat het juist onafhankelijk wilde blijven. In 1988 kreeg men uiteindelijk een definitieve zend-

vergunning. Radio Gemini staakte zijn uitzendingen in 1992.


GESCHIEDENIS:

Vlaanderens eerste (niet door studenten opgerichte) vrije radio ging op zondag 23 december 1979 van start met zijn eerste illegale uitzendingen voor de regio Kortrijk-Moeskroen vanuit Herseaux. Dank zij de belangloze en ongebreidelde inzet van velen (door de jaren heen werkten meer dan 300 mensen voor het station) was Gemini na korte tijd niet meer weg te denken in Zuid-West-Vlaanderen. Gemini, of de Gemeenschappelijke En Muzikaal Informatief Neutrale Instelling, staat voor "tweeling". Als astrologisch teken duidt het op "communicatie", wat dus niet uit de lucht gegrepen is! De initiatiefnemers opteerden aanvankelijk voor een combinatie van Nederlands- en Franstalige programma's (even waren er ook Engelstalige en Italiaanse programma's), vandaar dat ze hun project "tweeling" doopten.

In maart 1980 stapte men op naar Dottignies om van daaruit de luisteraars uit Groot-Kortrijk nog beter te bereiken. Sinds 1 juli van dat jaar bracht men 19 uur programma's per dag, maar de Waalse regionale politiek vond dat de vele Nederlandstalige uitzendingen 'er teveel aan waren'. Na een hele reeks "wegomleidingen" en een voorbereidend onderzoek werden op 9 oktober 1980 de zendinstallatie en studio op Waalse bodem in beslag genomen door de Gerechtelijke Politie van Moeskroen.

Vanuit een noodstudio te Kortrijk hervatte men reeds 's anderendaags de uitzendingen om vanaf 7 november 1980 beschutting te zoeken in... Moeskroen. Dit keer wel in samenspraak met de lokale politici. Toen een maand later de vrije radio-omroep één jaar jong werd, kwam er een drastische uitbreiding van het aantal zenduren. De brug werd geslagen naar de 24 op 24 uur service en dit zeven dagen per week.

Er kwam grote belangstelling vanuit onder andere Nederland, wat resulteerde in verschillende simultane uitzendingen met de Hilversumse publieke zenders. De Nederlandse televisie zond op 1 april 1981 trouwens een documentaire uit over Gemini. Op zondagmorgen 5 juli 1981 vond er een link plaats met de NOS (Hilversum 1). Een beloftevolle maandag was zeker deze van 20 juni 1983. Tussen 20 en 21 uur kreeg Gemini van de Veronica Omroep Organisatie de kans om een volledig uur programma te verzorgen bij "De Grote Verwarring" via de antennes van Hilversum 2. Vanuit alle hoeken ontving men positieve reacties. De zender gebruikte immers ook een AM-golflengte en was daardoor in half Europa te beluisteren.

Op 4 februari 1982, twee maand na de tweede verjaardag, nam de RTBF de frequentie 100.4 in gebruik waardoor Gemini (100.3) genoodzaakt was een "verhuizing" door te voeren. Op 17 april bleek de kust vrij en startten de uitzendingen vanuit de Hallen van Kortrijk (het huidige Kortrijk Xpo) via de nieuwe frequentie 103.6 MHz. Gemini werd dé stadsradio voor de Kortrijkse regio. Met deze verhuizing voerde de radiotweeling enkele dagen later de Franstalige service af.

Met veel dynamisme organiseerden de 'Geministen' op zondag 19 december 1982 een reuze showhappening. In "De Hallen van Kortrijk" kwamen bijna 3.000 sympathisanten en een 30-tal vedetten uit binnen- en buitenland opdagen voor tal van attracties.

Radio Gemini, met als arendsnest dezelfde Hallen te Kortrijk, had er inmiddels een erg goed gelegen strategische locatie weten te vinden. Hierdoor kwam de lokale radio ten volle tot zijn recht. Men ging er terecht prat op één van de witte raven te zijn die onafhankelijk bleven werken. Het station bleef inderdaad strikt neutraal en versterkte nog de band met tal van socio-culturele organisaties.

De Stationrunner JL Bostyn werkte sinds ‘81 aan een lijvig, gefundeerd dossier om een zendvergunning te kunnen bekomen. Eind 1982 werd de overheid overspoeld door dossiers van niet-openbare radio’s. Er ontstond een ‘politieke’ vertraging. De meeste stations konden reeds een vergunning van de RTT op zak krijgen maar het duurde tot juli 1986 vooraleer 400 stations een vergunning kregen van het Vlaamse ministerie van Cultuur. Voor Kortrijk werden drie golflengtes toegekend voor respectievelijk Radio Magic, WLS(=contact) en Radio Gemini. Het lijvige gemini-dossier werd gebruikt door het Kabinet van Media als leidraad om alle andere licenties aan te toetsen. Uiteindelijk kreeg het ook een ISBN-nummer en staat het nu in de Koninklijk Bibliotheek in Brussel.

Begin 1987 toonden de luistercijfers aan dat Gemini door meer dan 71.000 West-Vlamingen werd beluisterd. Hiermee behoorde de zender tot de tien drukst beluisterde omroepen van Vlaanderen.

Eind jaren 80 trad Radio Gemini dan toch toe tot een radionetwerk, dat van V.U.M.(De Vlaamse Uitgeversmaatschappij) met als uithangbord "vijfsterrenradio". Nieuws, reclamespotjes en enkele radioprogramma's werden dan aangeleverd door de  groep van de vijfsterrenradio's. Dit was het eerste moment dat Gemini zijn onafhankelijkheid uit handen had gegeven en dit had onder meer te maken met de overlevingskans van het station. Gemini had twee mensen in vast dienstverband genomen want voorheen leefde de organisatie vooral van vrijwilligerswerk.

Echter, begin 1989, waren de tv-uitzendingen van het commerciële VTM gestart en verhuisden vele adverteerders (nationale merkreclame) van landelijke radionetwerken naar VTM waardoor de reclame-inkomsten voor Gemini en anderen smelten als sneeuw voor de zon. Begin jaren 90 sloot Gemini zich aan bij 'Dansradio Vlaanderen' en later bij de keten 'Topradio'. De naam 'Gemini' leefde nog een tijd als 'topradio Gemini’ in Kortrijk' maar de Gemini-pioniersziel was uit de fles. De meeste 'geministen' van toen hadden ook gekozen voor andere wegen. Het station staakte zijn uitzendingen in 1992.

De bezielers van 'radio Gemini' hebben hun kind echter nooit kunnen loslaten en organiseerden in de decennia die verstreken nog diverse reuniës, maakten evenementenradio in Kortrijk, zetten een website op (www.radiogemini.be) en brachten een CD-documentaire uit met de geschiedenis.

In 2012 richtten enkele pioniers van toen een webradio op, radio19 genaamd. In de lente van 2018 kwam Gemini terug in het nieuws omdat de lokale radio Wasabi (kuurne/zwevegem)hun stationsnaam veranderden in 'radio Gemini' maar niks van deze radio deed nog denken aan het legendarische Gemini van de jaren 80.

BRONNEN :

http://vrijeradio.be/kortrijk.php

http://www.radiogemini.be

https://www.nieuwsblad.be/cnt/blkva_02267426

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_Coryn

https://www.youtube.com/watch?v=xRNnliEcm30

https://www.youtube.com/watch?v=YlWYuNuerUk

https://radiovisie.eu/radio-gemini-terug-van-nooit-weggeweest/

https://radiovisie.eu/sinksenradio-2018-live-vanuit-kortrijk/

http://www.rudygybels.be/vra/Radio_Gemini_Kortrijk

https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Baert

https://www.youtube.com/watch?v=CnmA2nJGIX4

https://www.youtube.com/watch?v=IbyxiWdweUA