Gebruiker:Alvearium/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.


Teatr STU was een Poolse theater groep opgericht in 1966 te Krakow. Het Teatr STU was een studenten theater groep opgericht door studenten van de Academie voor dramatische kunsten te Krakow. Een typisch kenmerk was dat het grote producties waren die verwezen naar verschillende vormen van entertainment. Sinds het begin heeft Teatr STU onder leiding van Krzysztof Jasinski gestaan, een afgestudeerde van de regisseer afdeling van de theater school van Krakow. Het Teatr STU genoot zowel nationale als internationale bekendheid en trad meerdere keren op in zowel Nederland als België.

1966-1970[bewerken | brontekst bewerken]

Het Teatr STU opgericht in 1966 trok vanaf het begin af aan veel publiek met hun verscheidenheid van artistieke oefeningen en initatieven op het gebied van theater, beeldende kunst, muziek, dans, uitgeverijen, outdoor evenementen en de popcultuur. Het Teatr STU als studententheater word gerekend tot 's werelds meest toonaangevend alternatief theater.

STU's artistieke biografie begint in de jaren '60 toen de zogehete studenten cultuur, dankzij de liberalisatie van 1956 een synoniem werd voor gedurfd theater en cabaret. Bekende drama's werden hier geënsceneerd en aanpassingen van beroemde proza werden voorgedragen. Tijdens deze periode werden stukken opgevoerd als Diary of a Madman(1967) en Desire caught by the tail(1969). Deze stukken werden uitgevoerd door onder andere Olgierd Lukaszewicz, Pszoniak Wojciech Jerzy Stuhr en Jerzy Trela. Het idee was om middels Teatr STU een eigen manier van acteren te ontwikkelen. Het theater werd geopend in 1967 en was een studio die jonge mensen opleidde in het theater dat niet kapot is, maar een professioneel theater repertoire aanbood. Er werden hier activiteiten uitgevoerd met betrekking tot de stem, dans, acrobatiek en diverse andere oefeningen om het theater van de verbeelding uit te breiden.

1970-1980[bewerken | brontekst bewerken]

In 1970 begint er een nieuw hoofdstuk voor het Teatr STU. Hun activiteiten zouden hun nu bekendheid gegeven hebben en de echte carrière van de groep begint nu. Het Teatr STU had naam gemaakt in de wereldwijde beweging van contestatie en tegenculturen en waren legendes geworden. Voorstellingen als Falling, gebaseerd op gedichten van Różewicz Tadeusz (1970), Polish DreamBook(1971) en Exodus(1974) werden de stem van de jonge generatie in de discussie over de hedendaagse wereld. Ze werden gepresenteerd op bekende nationale en internationale theater festivals. Tevens vormdde zij het poetische en esthetische geraamte voor het Teatr STU wat het een uniciteit maakt herkenbaar binnen het hedendaagse theater. De premiere van Falling, de voorstelling waar zij veel bekendheid mee vergaarde vond plaats op een internationaal theaterfestival te Rotterdam.

Voor vele jaren was het Teatr STU een reizend theater, op zoek naar zijn identiteit en plek op deze aarde. Het rees de wereld over, met optredens in meer dan twintig landen en vier continenten. In 1975 verkreeg Teatr STU de naam als professioneel theater en werd er eentje op organisatorisch vlak, maar wist de onafhankelijkheid en specifieke atmosfeer van een alternatief theater te behouden. Dit was een tijd van zeer succesvolle producties als De Patienten gebaseerd op Master en Magarita, De Gekke Locomotief en Don Quixot en Ubu die werden opgevoerd in circustenten.

1980-1997[bewerken | brontekst bewerken]

De bestaande formules van het Teatr STU raakten uitgeput en in de jaren '80 begonnen zij met het wijzigen van hun profiel. Het wordt een impesario podium en een cultureel animatie centrum. Jasinski begint met een nieuw repertoire waaronder, Gates of Paradise van Jerzy Andrzejewski(1987), The Madman and the Nun van Witkiewicz (1986) en FUN van Slawomir Mrozek (1987). Het theater heeft altijd opmerkelijke persoonlijkheden aangetrokken waaronder John Soup, Jan Sawka, Mark Grechuta. Het bleeg een plaats voor creatieve en uitmunde kunstenaars zoals de regisseur en acteur Nicholas Grabowski, die hier beroemde optredens heeft gemaakt waaronder Scenario for three actors(1987) en Mores Description(1990). Het theater lanceerde tevens de STU theater gallerie waar tentoonstellingen, concerten, recitals en ontmoetingen met auteurs werden georganiseerd.

1997 - heden[bewerken | brontekst bewerken]

Het Teatr Scena STU te Krakow werd opgericht in 1997 om te fungeren als een promotor. De artistieke leider, Krzysztof Jasiński, nodigt regisseurs uit om in samenwerking met Poolse acteurs voorstellingen te maken. Ondanks de hervormingen blijft het theater openstaan voor wat er nieuw is binnen het theater. Werken in het STU theater gaat gepaard met onafhankelijkheid, vrijheid en vriendschap.

Repertoire[bewerken | brontekst bewerken]

Inadmissable Evidence (1966)

Diary of a Madman (1967)

Desire caught by the tail (1969)

Falling (1970)

Polish DreamBook (1971)

Exodus (1974)

De PATIËNTEN (1976)

De gekke locomotief (1977)

Operetka (1978)

Don Quichot (1980)

UBU

Barefoot (1983)

Gates of Paradise (1987)

The Madman and the Nun (1986)

FUN (1987)


Externe Links[bewerken | brontekst bewerken]

http://www.ata.e-teatr.pl/index.php?a=historia&b=teastu

http://www.scenastu.com.pl/