Gebruiker:Ankemaas/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

== Stretch Hood Machine == [1]

Elke palletlading wordt gestabiliseerd en gezekerd voordat het op transport gaat. Dit is de primaire functie van een verpakking voor pallets. Een palletlading kan op verschillende manier gereed worden gemaakt voor transport. Drie bekende manieren hiervoor zijn de pallet en balletlading voorzien van wikkelfolie, verpakken met krimphoezen en de rekhoes.

Stretch Hood Machine[bewerken | brontekst bewerken]

Elke palletlading wordt gestabiliseerd en gezekerd voordat het op transport gaat. Dit is de primaire functie van een verpakking voor pallets. Een palletlading kan op verschillende manier gereed worden gemaakt voor transport. Drie bekende manieren hiervoor zijn de pallet en balletlading voorzien van wikkelfolie, verpakken met krimphoezen en de rekhoes.

Manieren van palletverpakking[bewerken | brontekst bewerken]

Wikkelfolie[bewerken | brontekst bewerken]

Wikkelfolie moet onder spanning rondom een pallet worden gewikkeld. Dankzij het geheugen van de stretch folie, tracht de folie, nadat deze uitgetrokken is, terug te keren naar haar oorspronkelijke formaat. Hierdoor wordt de pallet stevig aangespannen en de lading gestabiliseerd. Dit type palletverpakking kan zowel manueel en machinaal aangebracht worden.

Krimphoes[bewerken | brontekst bewerken]

Een plastic zak wordt over de palletlading aangebracht. Met een hitte bron krimpt de folie om het product heen. Dit type kan zowel manueel als machinaal aangebracht worden. Door het energieverbruik is het een dure methode. Het marktaandeel krimphoezen daalt en er is geen alternatief meer.

Stretch Hood (rekhoes)[bewerken | brontekst bewerken]

De stretch hood machine zorgt voor een hoes om de gestapelde zakken op de pallets. De stretch hood technologie maakt gebruik van het materiaal principe dat een plastic folie terug wil keren in haar originele toestand. Dit geeft een stabielere pallet waarbij de zakken worden beschermd tegen vocht. De stretch hood verpakkingsmethode is de jongste ontwikkeling op het gebied van palletstabilisatie en maakt het mogelijk pallets hermetisch, goedkoop en met hoge capaciteit te verpakken, zonder het gebruik van een hittebron. Doordat het openen van de folie puur mechanisch wordt gedaan, is de machine minder afhankelijk van factoren zoals temperatuur, vochtigheid, statische folie en tocht. De stretch hood machine beschikt over gehele pallet ondersteuning, waardoor minder kwalitatieve pallets makkelijk van een hoes kunnen worden voorzien.

Een rekhoes wordt volautomatisch aangebracht. Bij een stretch hood machine is het folie- en energieverbruik minder dan een krimphoes installatie, hierdoor groeit het marktaandeel van de stretch hood en neemt de aantal krimphoes installaties evenredig af.

Rekhoezen Krimphoezen Wikkelfolie
Aanspanningskracht Hoogst Hoog Hoog
Energieverbruik Laag Hoog Hoog
Rol wissels Minst Weinig Veel
Folie verbruik Laag Hoog Laag
Optische eigenschappen Uitmuntend Hoog Laag
Manueel verpakken Nee Ja Ja
Machinaal verpakken Ja Ja Ja
Waterdicht Ja Ja Nee
Verpakkingssnelheid <200 pltn/u <100 pltn/u <100 pltn/u
Veiligheid bij verpakken Hoog Laag Hoog
Recycleerbaarheid Hoog Hoog Laag
Investeringskosten Middelmatig Hoog Laag
bedrukbaarheid Hoog Hoog Laag
Pallet diversiteit Middelmatig Laag Hoog

Vergelijking van verschillende verpakkingsystemen. (bron: www.stretchhoods.com)

Toekomst van de Stretch Hood machine[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds begin jaren negentig is de stretch hood technologie op de markt. De verpakkingstechniek heeft een groeipotentie gezien de voordelen ten opzichte van wikkelfolie en krimphoezen. Steeds meer industriën schakelen over op stretch hood machines en het aantal producenten van stretch hood machines neemt hierdoor ook toe. De potentie van de stretch hood machine wordt momenteel nog geremd door een hoge aanschafwaarde van de machine. De al langer bestaande volautomatische wikkelaars zijn goedkoper doordat deze machines volledig zijn uitontwikkeld. De voordelen van stretch hood wegen voor veel industriën nog niet op tegen het verschil in aanschafprijs.

Externe Links[bewerken | brontekst bewerken]

www.plasthill.nl www.lingl.com www.dinostretchhood.com

  1. www.dinostretchhood.com