Naar inhoud springen

Gebruiker:AnnikaHendriksen/Kladblok/DeNeef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Francina Jacoba Elisabeth de Neef (Paramaribo, 18 januari 1864 -Paramaribo, 31 augustus 1948) ook wel bekend als Mis' de Neef, was ondernemer, weldoener en heeft naam gegeven aan een type Afro-Surinaamse klederdracht. In 1880 sloot ze een 'Surinaams huwelijk' met de baron Asueer Jacob Schimmelpenninck van der Oije (1835-1915)[1]

Francina de Neef werd in Paramaribo geboren als dochter van Louis Francois de Neef, kleermaker en later ambtenaar, en Paulina Elisabeth Hendriks. Beiden waren in slavernij geboren en werden respectievelijk in 1855 en 1844 'gemanumitteerd', ofwel wettelijk vrijgemaakt. Francina de Neef had drie broers. Haar moeder overleed toen ze twee jaar oud was.

Francina de Neef werd op haar negende van school gehaald om voor een slechtziende tante te zorgen. Toen haar vader vier jaar later overleed kwamen ook haar broers inwonen bij Francina en haar inmiddels blinde tante. Francina deed het huishouden en verkocht zelfgemaakte anijsdrank, 'anisette'.

Na het overlijden van haar tante ging Francina de Neef werken als kamermeisje bij een Nederlands doktersgezin in Paramaribo.

  1. https://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Neef, geraadpleegd 27 februari 2022.