Naar inhoud springen

Gebruiker:AnnikaHendriksen/Kladblok/NFPV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Nederlandsche Fotografen Patroons Vereeniging, afgekort NFPV, was een Nederlandse beroepsvereniging voor fotografen, vooral portretfotografen, die heeft bestaan van 1919 tot haar liquidatie in september 1942 door de Duitse bezetter. [1] De vereniging is een voorloper van de BFN, Beroeps Fotografen Nederland.


De vereniging ontstond uit onvrede binnen de Nederlandsche Fotografen Kunstkring (NFK). Een aantal leden had kritiek op het bestuur van de NFK, op zowel economisch als artistiek gebied. Deze onvrede culmineerde op de landelijke NFK-vergadering in 1919 in Utrecht in een afsplitsing van een aantal leden. In maart 1919 werd vervolgens de Nederlandsche Fotografen Patroons Vereeniging (NFPV) opgericht. Het eerste bestuur bestond uit Francis Kramer (voorzitter), H. Deutmann (eerste secretaris), G.J.J. Diesfeldt (eerste penningmeester), P. Stek (vice-voorzitter), Pierre Weijnen (tweede secretaris), J. Merkelbach (tweede penningmeester) en J. Grégoire (commissaris). Het aanvankelijke vakblad van de Vereniging was het tijdschrift 'Licht en Schaduw', waarvoor voorzitter Kramer tegen vergoeding artikelen schreef, totdat de uitgever van de vereniging een onhaalbaar aantal af te nemen tijdschriften vereiste en de prijs verdubbelde. Zo werd vanaf 25 november 1920 het tijdschrift ´Bedrijfsfotografie´, in 1919 opgezet door Adriaan Boer, het nieuwe verenigingsorgaan van de NFPV. Kort daarop stapte Kramer op als voorzitter van de vereniging.

De in mei 1922 tot voorzitter gekozen Cornelis Leenheer stelde in Bedrijfsfotografie vast dat de vereniging leegliep. (NOOT TIJDSCHRIFT?) Het bestuur wist het tij te keren door in 1924 de contributie voor de 'buitenleden' (leden buiten Amsterdam) te verlagen en door de NFPV Fotografendag in 1926 in het leven te roepen. Zo werden grote namen binnengehaald als Godfried de Groot en A.S. Weinberg. [2]

Ter gelegenheid van haar tweede lustrum werd in 1929 in het gebouw De vereniging reikte aan fotografen het Fotografengildendiploma uit. A. Elligens, Jan Schiet'', in: I.Th. Leijerzapf (red.), Geschiedenis van de Nederlandse fotografie in monografieën en thema-artikelen, 2000.

https://depthoffield.universiteitleiden.nl/1733f05nl/