Naar inhoud springen

Gebruiker:Anton de vries/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Building learning Power Building Learning Power is een leerconcept ontwikkeld in Engeland door prof. Guy Claxton. De nadruk van BLP ligt op het ontwikkelen van het lerend vermogen van kinderen; ’learning is learnable’ (Claxton, 2005). Centraal staat het creëren van een leercultuur in het klaslokaal en in de school als geheel. Een cultuur waarin leerlingen systematisch gewoonten en houdingen aanleren om problemen op te lossen. De leerkracht speelt daarbinnen een cruciale rol.

Claxton heeft met Building Learning Power een taxonomie ontwikkeld gericht op het ontwikkelen van betere “learners”. Het woord staat hier onvertaald omdat iedere vertaling in het Nederlands onrecht doet aan de meer diepere lading die het woord in het Engels heeft. Het eerste model, “the learning powered mind” toont de 4 natuurlijke vermogens van de lerende mens ( dispositions) Claxton noemt het “ the four “ R’ s ”Reciprocity, Reflectiveness, Resourcefulness en Resilience” (Claxton, Chambers, Powell, & Lucas, 2011). Binnen deze natuurlijke vermogens worden de 17 leerspieren onderscheiden. Deze leerspieren moet je trainen zodat ze ontwikkeld worden, net als in de sport word je beter door de spieren te trainen. Door het benoemen van 17 leerspieren kan het ‘leren leren’ heel gericht plaats vinden. Daarbij wordt uitgegaan van het feit dat intelligentie niet een vast gegeven is maar dat het kan groeien. Het is geen emmer die we vullen maar een ballon die kan uitzetten (Dweck, 2008). Deze visie wordt gevoed door de theorie van Perkins die in zijn boek Outsmarting IQ waarin Perkins aantoont dat een deel van de intelligentie in feite aangeleerd is. Intelligentie is volgens Perkins niet alleen nature maar voor een deel ook nurture (Perkins, 1995)

Het tweede model van BLP is gericht op het handelen van de leerkracht, “ het leerkrachtpallet”. In de kern gaat het hier over de manier waarop de leerkrachten hun aanpak uitleggen aan de leerlingen, hoe ze de activiteiten vorm geven, hoe ze feedback geven en hoe ze zelf model zijn in het leren. Hierbij is de leerkracht gericht op het ontwikkelen van de leerspieren zoals die in the Learning Powered Mind zijn omschreven. Zijn interventies zijn daarop gericht. Hattie schrijft in zijn boek Visible Learning, dat de leerkrachten leerlingen moeten ondersteunen in het ‘leren leren’, waarbij een sterke gerichtheid is op onafhankelijkheid, reflectief vermogen en planning en evaluatie van het leren (Hattie, 2009). Het model Leerkrachtpallet kan niet los gezien worden van het model the Learning Powered Mind. De beide modellen van BLP zijn met elkaar verbonden. Er is een constant bewustzijn nodig bij de leerkracht dat zijn acties leiden tot de ontwikkeling van de leerspieren van kinderen. Dweck (2008) vat het op een heldere manier samen:

                                      “ Every word and action can send a message”

Building Learning Power creëert via de professional voor de klas, een omgeving waarin natuurlijke capaciteiten van leerlingen kunnen worden getoond. Hij biedt daarbij de leerstrategieën zichtbaar aan zodat in dit proces een kanteling plaatsvindt naar meer autonomie in het leren voor leerling en leerkrachten. Ze helpen het zelf te ontdekken, in plaats van dat er iets voor hen wordt voorgekauwd of opgelost. Vastlopen is daarbij het begin van leren en wordt als zodanig omarmd. Vanuit deze procesgerichte benadering en vanuit leerinhouden worden ‘resultaten’ hierdoor meer dan alleen het cijfer. Het gaat dus niet slechts om vaardigheden, maar om ‘habits of mind’ (Claxton, 2011) dat ze in staat stelt flexibel te reageren in de echte wereld. De dialoog met de professional voor de klas is daarbij essentieel. Via hem of haar leren zij de wereld kennen. In nOord Nederland hebben op dit moment (nov 2016) reeds 23 basisscholen kennisgemaakt met BLP www.buildinglearningpower.nl twiter: @blp_nl