Naar inhoud springen

Gebruiker:Arie Koopmans/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wordt Kwiek (in de volksmond vaal kortweg WK genoemd) is een op 26 september 1914 opgerichte korfbalvereniging uit Jubbega (Friesland).

Historie

Oorspronkelijk was Wordt Kwiek een "gymnastiekvereeniging" waar ook gekorfbald werd. Al vrij snel groeide de korfbaltak van Wordt Kwiek uit tot een van de toonaangevende korfbalverenigingen in Nederland. Van 1922 tot 1925 was Wordt Kwiek de sterkste korfbalvereniging uit Noord-Nederland door kampioen te worden in de tweede klasse, tot dan de hoogste afdeling in het Noorden. Vanaf 1925 speelde Wordt Kwiek in de eerste klasse en werd tot en met 1945 maar liefst 16x de noordelijke titel behaald. Als kampioen van het Noorden mocht Wordt Kwiek meestrijden om de landelijke titel, maar deze zat er telkens niet in.

In 1960 sleepte Wordt Kwiek voor de 22e maal de noordelijke titel in de wacht waarna met ingang van het seizoen 1960-1961 gespeeld werd in de nieuw ingestelde landelijke Hoofdklasse. Tot het eind van de jaren 90 van de vorige eeuw speelde Wordt Kwiek nagenoeg onafgebroken op Hoofd- en Overgangsklasse niveau. Wordt Kwiek speelt momenteel zowel op het veld als in de zaal in de landelijke 2e klasse.

Koninklijke Erepenning

Ter ere van het 100 jarig bestaan werd aan Wordt Kwiek op 26 november 2014 een Koninklijke Erepenning uitgereikt.

Externe link

website van Wordt Kwiek