Naar inhoud springen

Gebruiker:Auteurjanrazenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Onderzoeksproject J.C.A. Razenberg in strijd tegen kindermisbruik.[bewerken | brontekst bewerken]

Zie voor aanvullende gegevens de website van janrazenberg.

Tijdens het schrijven van mijn voorlaatste boek ROB&BERT over huiselijk geweld ben ik in mijn strijd tegen kindermisbruik in 2005 in aanraking gekomen met de afschuwelijke gevolgen van sekstoerisme en kinderprostitutie in Zuid-Oost-Azië door Europese en ook Nederlandse mannen. Ik ben in maart 2009 samen met mijn reisgenote Anouk Prop en in juni van hetzelfde jaar met Petra van Driel teruggegaan om meer over deze problematiek te weten te komen ten behoeve van een nieuw onderzoeks boekproject. Anouk heeft als psychologe zowel in Nederland als in Azië gewerkt met slachtoffers van kindermisbruik en Petra is door haar rechtenstudie nauw betrokken bij vraagstukken als macht en onmacht. Het doel van dit nieuwe boekproject is de wereld verder wakker te schudden en een maatschappelijke discussie op te roepen over dit weerzinwekkende verschijnsel.

Het boekproject wordt in het najaar van 2010 gepubliceerd onder de titel: 'KASEM' Ik vertel hierin het levensverhaal van Kasem die als meisje in het lichaam van een jongen is geboren. Kasem wordt op jonge leeftijd seksueel misbruikt door mannen uit zijn geboortedorp in Zuid-Oost-Azië waarna hij wordt gedwongen om in de prostitutie te gaan werken. Eerst in Azië en later in Europa waar hij moedwillig met aids wordt besmet. Hij gaat op zoek naar zijn ware identiteit en wil terug naar zijn geboortedorp. Daar stuit hij op veel weerstand. Het is een indrukwekkend boek geworden met heftige confrontaties tussen oost en west, arm en rijk, macht en onmacht, maar vooral ook een boek waarin de tegengestelde krachten onlosmakelijk met elkaar verbonden blijken te zijn.

We hebben ons tijdens de onderzoeksreizen gericht op zowel de slachtoffers als op de sociale omgeving waar zich dit alles afspeelt. Daarnaast heb ik in de jungle van de binnenlanden de kampongs bezocht waar veel van deze meisjes vandaan komen. Ik heb daar inzicht verkregen in de vaak erbarmelijke omstandigheden waarin de meisjes zijn opgegroeid. Naast het onderzoek naar de leefomstandigheden en achtergronden in Azië zelf, wil ik ten behoeve van het boek ook zicht krijgen op de huidige leefsituatie van slachtoffers van 'kinder- en vrouwenhandel en gedwongen prostitutie van Aziatische vrouwen in Nederland' opdat deze mensonterende misstanden beter aan de kaak kunnen worden gesteld.

Jan Razenberg.


Citaat over kinderprostitutie in Azië op de website van infonu: In totaal gaat het al om honderdduizenden kinderen die slachtoffer zijn geworden van kindermisbruik. Er is steeds meer vraag naar steeds jongere kinderen. Tegenwoordig zijn kinderen vanaf negen jaar al erg gewild bij volwassen mensen. Het is zelfs zo erg dat eigenaren van een bordeel meisjes regelmatig naar een dokter brengen die de vagina van de meisjes bewerken zodat klanten denken dat ze nog maagd zijn en vrij zijn van ziektes zoals hiv. Hierdoor betaald een klant meer voor een kind om seks te hebben.


Citaat over kinderprostitutie in toeristenbestemmingen op de website van xs4all: De Thaise seksindustrie heeft zich gedurende de twintigste eeuw ontwikkeld tot een gigant. Volgens een officier van justitie uit Bangkok is de prostitutie de grootste illegale industrie van het land en verdient ze tussen de 36 en 44 miljard. Een VN rapport laat zien dat circa 31% van kinderen die naar Bangkok trekken tussen 5 en 14 jaar zijn. Veel van hen eindigen in bars en massagesalons, anderen komen eerst in fabrieken terecht, vanwaar ze ook weer na verkracht te zijn worden doorverkocht aan bordelen. Het komt vaak voor dat de ouders geld krijgen om hun kinderen 'goed terecht' te laten komen, maar ook worden kinderen regelmatig verkocht, de kinderen moeten dit geld dan meestal terugverdienen via de prostitutie.


Citaat over kinderprostitutie op de website van childright: De Verenigde Naties gaan er vanuit dat in Azië meer dan een miljoen kinderen in de kinderprostitutie werken. Deze schatting zit waarschijnlijk nog aan de lage kant. In Thailand bijvoorbeeld zijn naar schatting 2.500 tot 800.000 kinderen en minderjarigen die in hun levensonderhoud voorzien door het aanbieden van seksuele diensten.