Naar inhoud springen

Gebruiker:Avhout/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aanbieding Liber Amicorum Frederik van Eeden, 2015

Francisca van Vloten[bewerken | brontekst bewerken]

Francisca Leonore van Vloten (Leiden, 31 augustus 1950) is museumconservator in Domburg en combineert die functie met werkzaamheden als cultuurhistorisch en literair onderzoeker, schrijver, redacteur en samenwerker. Zij stamt uit een Nederlands patriciërsgeslacht. Haar betovergrootvader was de theoloog en letterkundige Johannes van Vloten, de vader van ‘de meisjes van Vloten’ en de Arabist Gerlof van Vloten. Zij studeerde Nederlands, Europees en Internationaal Recht ( (1968-1971; 1973-1976) aan de Universiteit Utrecht. In de laatste fase van de studie stapte zij over naar de literatuur en de kunsten en specialiseerde zij zich als schrijver en onderzoeker op dat terrein.

Francisca van Vloten signeert De Schilders van Domburg, 2018

Zij is hoofdconservator en adviseur van het MTVP Museum in Domburg. Daarnaast is zij voorzitter van het Scientific Advisory Committee van EuroArt, de Europese Federatie van kunstenaarskolonies en bestuurslid en lid van het Comité Scientifique van de Impressionisms Routes Eau & Lumière. Als directeur van het International Centre for Artists’ Colonies in Europe (ICEAC) ontwikkelde zij in samenwerking met de Impressionisms Routes de Toorop Route door Europ

Francisca van Vloten

Zij werkt aan een PhD in Cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (Domburg als badplaats en kunstenaarskolonie in  Europese context).

In 1976 ontving zij de eerste Eenakter Prijs van Toneelgroep Centrum, NRC Handelsblad and Toneel Teatraal voor haar toneelstuk Mono-Stereo (Eerste prijs). De Zeeuwse Boekenprijs  2004 werd haar toegekend voor Moen! Tussen Toorop en Mondriaan. De kunstenares Mies Elout-Drabbe 1875-1956. De publicatie vertelt het verhaal van Domburg als kunstenaarskolonie met de kunstenares Mies Elout-Drabbe als middelpunt tussen Jan Toorop en Piet Mondriaan.

Zij publiceerde tal van boeken en artikelen over kunst en literatuur en was jarenlang redacteur van boeken, artikelen en kunst- en literaire tijdschriften.

Zij is lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

Francisca van Vloten is sinds 1977 getrouwd met de jurist Arnold van Houtum, tevens voorzitter van het bestuur van het MTVP Museum Domburg.




Toelichting op de tentoonstelling in Schwaan DE, 2018


franciscavanvloten.nl

Francisca van Vloten en Pierre Bedouelle SG Euroart in Parijs, certificatie van de Impressionisms Routes, 2019

marietakmuseum.nl

euroart.eu

iceac.eu

impressionismsroutes.com