Gebruiker:BVerhoef/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Romeinse restanten in Westvaartpark in Hazerswoude-Rijndijk: ontbrekende schakel in de Limes?

Geheel onverwacht zijn duizenden Romeinse vondsten gedaan nadat werkzaamheden in de nieuwbouwwijk Westvaartpark in Hazerswoude-Rijndijk l waren begonnen.

Het terrein was al vrij gegeven toen begin juli 2021 een lid van de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN) afdeling Rijnstreek tijdens het verbreden en verleggen van sloten grote hoeveelheden Romeins aardewerk en metalen voorwerpen vond.

Het gebied was al meerdere malen door archeologen verkend. De loop van de Limesweg was daarbij vastgesteld. de locatie van deze recente vondsten was relatief ver van de Limesweg. De aard van de vondsten maakte ze bijzonder en toonde aan dat het om een nieuwe vindplaats ging met een duidelijk Romeins-militair karakter. Daardoor werd besloten om nieuwe opgravingen te doen.

In opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn, de Omgevingsdienst Midden-Holland, de provincie Zuid-Holland, de projectontwikkelaar en het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden gaven onderzoeksbureau Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie uit Amersfoort nader onderzoek te doen. Geholpen door het RMO, studenten en leden van de AWN afdeling Rijnstreek werd van 2 tot en met 19 augustus 2021 een proefsleuvenonderzoek gedaan. Daarbij werden in een kreek langs een dam bij een aftakking van de Oude Rijn duizenden vondsten gedaan en een deel van de Limesweg blootgelegd. Langs de geul wordt een militair steunpunt vermoed. Hierop volgde van 25 oktober tot 12 november 2021 nieuw opgravingen. Hierbij werden sporen van inheems-Romeinse bewoning uit de eerste, begin tweede eeuw gevonden en een damconstructie bij de samenloop van twee kreken. Op die plaats was zeer veel Romeins vondstmateriaal terechtgekomen. De zuidelijke dam is meerdere malen hersteld waarbij hout van bijvoorbeeld een boomkano of trog hergebruikt is. In de damconstructie is tussen ingeslagen palen een afgebroken houweel (dolabra) gevonden [1]

  1. Bruin de, Hessing, Noorervliet, Jasper, Wilfried, Janneke (2022). Hazerswoude. Een ontbrekende schakel in de Limes?. Archeologie in Nederland: tijdschrift voor vrijwilligers en professionals. Jgr. 6, nr. 1