Naar inhoud springen

Gebruiker:Bart017/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Kroet (Kroetalis Magnus Niger)[bewerken | brontekst bewerken]

De kroet is een zeer zeldzame vogel die rond de Friezen meren leeft. Deze vogel is door zijn kleine leefgebied en jacht voor zijn veren erg bedreigt en staat om deze reden ook op de lijst van Beschermde diersoorten.

De Kroet

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De kroet (Kroetalis Magnus Niger) is een zeer grote zwarte vogel. Hij heeft een lengte van 1,5m en de spanwijdte van zijn vleugels is ongeveer 2m. De kop is zwart met een witte bies in het midden. De vleugels zijn net als bij een zwaan door hun lengte en bouw er gevaarlijk omdat deze met een slag een bot breken. De klauwen van de kroet zijn gemiddeld ongeveer 15cm in lengte, dit is exclusief de nagels (gemiddeld 4 tot 6cm bij een volwassen exemplaar). De snavel van een kroet is ook nog een wapen van deze vogel. Deze is licht getand over de hele lengte van de snavel, hiermee kan hij door de lengte van de snavel goed vissen uit het water pakken.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De kroet leeft rondom de Friezen meren. Deze vogels zitten hoofdzakelijk in het riet en ze kunnen zwemmen dus zijn zeer sporadisch ook te zien op het meer. Vanwege hun uitzonderlijke formaat is het niet mogelijk voor deze vogels om ieder jaar de grote overtocht te maken wanneer het najaar aanbreekt. Om deze reden maken ze rond die tijd een groot nest. Dit is geen nest zoals je ze vaak ziet bij vogels omdat deze meer op een burcht lijkt.

Nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De nakomelingen van de kroet zijn ook jaarrond beschermt. Het duurt erg lang voordat een kroet volwassen is, het duurt ongeveer 4 jaar voordat de kroet volgroeid en geslachtrijp is. Ook krijgt de kroet per leg maar 1 a 2 eieren. Om deze reden is het ook lastig gebleken om de kroet populatie op pijl te krijgen.

Kuiken van de kroet

De kroet moet ongeveer 4 maanden broeden voordat de eieren uitkomen. Vaak komen alle eieren uit omdat de kroet geen natuurlijke vijanden heeft in dit leefgebied en omdat ze erg agressief en territoriaal worden rond het broedseizoen. Wanneer de kuikens net geboren zijn zijn ze ongeveer 20cm lang en ongeveerd. De kuikens zijn al wel zwart maar lijken qua kenmerken sterk op de meerkoet die ook in de Friezen meren rondzwemt. Aangezien de kroet er territoriaal is staan er ook borden rond de meren en bekende broedplekken om mensen te attenderen op het mogelijke gevaar wanneer ze op deze plekken willen gaan zwemmen.

Gedrag[bewerken | brontekst bewerken]

De kroet is over het algemeen een schuwe vogel die zich maar zelden laat zien. Echter rond het broedseizoen wat van begin april tot eind juli duurt zijn ze een stuk agressiever. Blijf rond die tijd ook echt weg bij de bekende broedplaatsen in verband met kans op zwaar letsel.