Gebruiker:BeeBringer/Gepersonaliseerd leren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gepersonaliseerd leren is een trend in het onderwijs waarin een leerling door de inzet van ICT op maat leert.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Gepersonaliseerd leren stelt de leerling centraal en past het onderwijs aan op diens persoonlijke kenmerken en vaardigheden. Leerlingen en docenten hebben daarin meer ruimte om de manier van onderwijs per individu te variëren. Leerlingen kennen in het gepersonaliseerd leren meer zelfstandigheid in hun eigen leren, eventueel zelfs leidend tot individuele leerroutes. ICT ondersteunt de mogelijkheid te differentiëren naar de persoonlijke wensen en behoeften van de lerende[1]. Dit gebeurt door gegevens over de leerlingen te verzamelen en te analyseren met de computer (learning analytics) die er vervolgens een lijn in herkent en deze vertaalt naar het aanbieden van persoonlijke leerroutes.

Overwegingen[bewerken | brontekst bewerken]

Staatssecretaris Sander Dekker riep in 2014 de kamer op om het gebruik van ICT om het onderwijs meer persoonlijk te maken. Volgens voorstanders [2] vraagt namelijk juist de huidige generatie om gepersonaliseerd leren. Volgens anderen is dit een trend zonder echte verandering in het onderwijs of het onderwijsprogramma, maar meer een marketing theorie [3].

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Domselaar, K. van (2014). Van struikelblok tot springplank, over onderwijs en ICT, Meppel:: Ten Brink
  2. Tapscot, D. (2009). Grown Up Digital: How the Net Generation Is Changing Your World. New York: McGraw-Hill.
  3. Personalisation: the nostalgic revival of child‐centred education?, David Hartley, Journal of Education Policy, Vol. 24, Iss. 4, 2009