Naar inhoud springen

Gebruiker:Berko99/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Joan Haanappel (Den Haag, 13 november 1940) is een voormalig Nederlands kunstrijdster op de schaats en oud sportpresentator en verslaggeefster bij de NOS, AVRO, ZDF en Eurosport.

Zij begon haar sportcarrière bij de Haagsche ijsclub Houtrust. Vanaf midden jaren 50 zorgden zij en de één jaar jongere Sjoukje Dijkstra voor successen in een sport die daarvoor in Nederland nauwelijks bekend was. Aanvankelijk had Haanappel het meeste succes van de twee. In 1953 debuteerde ze als 12 jarige op de Europese kampioenschappen kunstschaatsen in Dortmund. In1955 won zij de eerste van vier Nederlandse titels. Alhoewel zij niet Dijkstra's sprongkracht had compenseerde zij dit met meer stijl en souplesse. In latere jaren bleek Dijkstra de succesvollere.

Joan Haanappel won driemaal een bronzen medaille op Europese kampioenschappen. Ook deed zij tweemaal mee aan de Olympische Winterspelen. Als vijftienjarige eindigde zij op de Spelen van 1956 op de 13e plaats. In Squaw Valley bij de Spelen van 1960 werd zij vijfde. Na het WK van dat jaar zette zij een punt achter haar wedstrijdloopbaan en werd zij eerst professional bij de Wiener IJsrevue en later bij Holiday on Ice.

Vanaf 1976 gaf Haanappel 30 jaar lang commentaar bij het kunstrijden voor Studio Sport en later bij Eurosport. Zij is als eerste kunstrijder lid geweest van het Algemeen Bestuur van de KNSB.

Joan Haanappel heeft in 2008 Stichting Kunstrijden Nederland www.sknfonds.nl (non profit organisatie) opgericht. SKN heeft ten doel Nederlands toptalent te ondersteunen om daarmee de sport internationaal weer op de kaart te zetten.

Op 12 november 2008 werd Joan Haanappel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.