Gebruiker:Bloemetje21/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Orchidopexie:


Orchidopexie is, samen met het induwen van lichaamstestikels van het lichaam naar de balzak, het in laten dalen van testikels die ergens anders zitten dan in de balzak, náár de balzak, alleen dan via operatie. Via een medische operatie die door een uroloog wordt uitgevoerd...beiden gebeurt bij wie dan ook die één of twee teelballen heeft die ergens anders zitten dan in de balzak namelijk iets hoger in het lichaam en voor het blote oog onzichtbaar. Deze ergens anders dan in de balzak zittende testikels worden ook wel lichaams, onderbuik, buik, niet-ingedaalde, oningedaalde, niet-scrotale- en liestestikels genoemd. Technisch gezien houdt deze operatie orchidopexie het volgende in: Via een sneetje in de lies wordt de (lichaams)zaadbal opgezocht en vrijgemaakt (via lossnijden); Hetzelfde gebeurt met de zaadstreng en bloedvaten, totdat het mogelijk is de zaadbal in de balzak te brengen zonder dat er spanning op de zaadstreng komt te staan; Vervolgens zet de uroloog via een extra sneetje in de balzak de zaadbal vast in de balzak’ (bron: https://www.treant.nl/folders/orchidopexie—operatie-niet-ingedaalde-zaadballen). Lichaamstestikels laten indalen naar de balzak wordt eerst geprobeerd via induwen met de handen. Als door induwen de testikel(s) in de balzak komt/komen én daar blijft/blijven dan laten de artsen het daarbij. Maar als de bal of ballen niet naar de balzak te duwen zijn of wel er naartoe te duwen zijn maar weer terug het lichaam in schieten zodra de dokter zijn handen losmaakt van die testikel(s) dan krijgt die jongen of man deze urologische operatie orchidopexie...en dan daalt/dalen gegarandeerd alsnog zijn lichaamsbal(len) in en blijft/blijven gegarandeerd deze lichaamsbal(len) in zijn balzak, want die wordt/worden daar immers vastgezet, dus die kan/kunnen dan niet terugschieten terug het lichaam in.

Redenen[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de hand van https://nl.everybodywiki.com/Bestand:48_betrouwbare_websites_over_waarom_in_laten_dalen_gebeurt_bij_lichaamstestikels.pdf#file, wat 48 verschillende websites zijn die allemaal iets schrijven over waarom lichaamstestikels zouden moeten indalen naar de balzak, kunnen we concluderen waarom men in laat dalen, namelijk vanwege vier redenen: deze vier redenen leren artsen dan tijdens hun geneeskunde en/of urologiestudie dan ook en ze zijn:

  • reden 1: in laten dalen zou iemand meer vruchtbaarheid opleveren vanwege lagere temperatuur van de balzak ten opzichte van het lichaam (35.2 graden in plaats van 37 graden) wat beter zou zijn voor de productie van zaadcellen en de mannelijke geslachtshormonen dus oftewel de vruchtbaarheid.
  • reden 2: in laten dalen zou minder kans geven op testikelkanker in die testikel.
  • reden 3: mocht testikelkanker ontstaan zou men het eerder bij hem doorhebben dat hij dat heeft als de bal(len) ingedaald is/zijn want als ze ingedaald zijn kan men eerder testikelkanker ontdekken via als die bal verhardt of groter wordt en/of er bobbeltjes in komen terwijl als de bal in het lichaam blijft merkt men deze drie dingen niet en komt men er niet achter dat men testikelkanker heeft en kan men pas later wat aan testikelkanker doen. Dus laten artsen indalen zodat de jongen/man via zelfonderzoek z'n bal/ballen kan checken op die drie symptomen van testikelkanker.
  • reden 4: de cosmetische reden en die is twee dingen: een jongen/man hoort gewoon twee testikels in het scrotum te hebben en twee ingedaalde ballen staat mooier als één of nul bal/ballen ingedaald. Omdat vrijwel iedereen van nature twee ingedaalde ballen heeft kunnen de enkelingen die dat niet hebben logischerwijs daarmee zitten en kunnen ze gaan denken dat ze een afwijking/aandoening hebben wat psychische last ook zou kunnen geven.

. Maar er zijn tegenargumenten tegen in laten dalen.

Tegenargumenten:[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tegen reden 1: Van de eerstgenoemde bron van de 48 wordt geciteerd: 'orchidopexie levert geen bijdrage aan de fertiliteit.' en de maker van www.stoporchidopexie.wordpress.com zegt dat in laten dalen niet de vruchtbaarheid kan verbeteren omdat het volgens hem juist afneemt als men laat indalen omdat in laten dalen de lust naar vrouwen zou doen afnemen en omdat zij die het meemaakten (hij kent er 23) opvallend weinig relaties en kinderen hebben en zich dus amper voortplanten oftewel weinig vruchtbaar zijn.
  • Tegen reden 2: Er zijn ook vier (van die 48) websites die zeggen dat in laten dalen via orchidopexie niet minder kans geeft op testikelkanker...en de maker van stoporchidopexie.wordpress.com zegt ook dat de kans er niet minder op kan worden omdat de kans op testikelkanker juist hoger wordt van in laten dalen via orchidopexie vermoedt hij dan.
  • Tegen reden 3: Het klopt wel, men komt er eerder achter als men laat indalen maar bij mannen geboren met niet-ingedaalde testikels komt het maar eens in de 2500 keer voor (kans van 0.0004%), testikelkanker (zie https://urologie.slingeland.nl/kenniscentrum/niet-ingedaalde-zaadbal/148), en er eerder bij zijn bij iets wat vrijwel nooit voorkomt kan men dus verwaarlozen als voordeel.
  • Tegen reden 4: De natuur bepaalt echter dat het hoort dat af en toe iemand één of twee lichaamstestikels heeft, men hoeft er niet mee te zitten als men dat heeft en dat twee ingedaald mooier staat dan één of nul ingedaald is subjectief dus niet per se waarheid, sommigen zouden één of nul ingedaald mooier kunnen vinden...
  • En nog een extra tegenargument is dat iemand die zelf deze operatie meemaakte op zijn 11 jaar oud zegt dat zijn geluk werd afgepakt door orchidopexie en dat het met alle 18 mensen die hij kent die ook induwen of operatie orchidopexie meemaakten, het niet goed gaat, te lezen op www.stoporchidopexie.wordpress.com. Orchidopexie is volgens hem nog erger als alleen induwen met de handen vanwege vastzetting en omdat het nóg onnatuurlijker is en beiden geeft volgens hem 33 nadelen en 1 voordeel.

De vijf tegenargumenten pleiten voor lichaamstestikels in het lichaam laten en de vier redenen om in te laten dalen pleiten voor in laten dalen.

Tenslotte:[bewerken | brontekst bewerken]

Meerdere websites van die 48 zeggen als je laat indalen via orchidopexie dat dat beter op jonge leeftijd kan worden gedaan (voor het 2e levensjaar) dan na de puberteit omdat de kans op testikelkanker krijgen dan wordt verminderd maar er zijn dus ook vier websites (van die 48) die zeggen dat opereren juist niet die kans op testikelkanker verkleint dus ook niet als het op jonge leeftijd gebeurt. Die maker van stoporchidopexie.wordpress.com vermoedt zelfs dat de kans op testikelkanker door in laten dalen vooral als dat via orchidopexie gebeurt, verhoogd wordt.

bronnen: