Gebruiker:Blondeel4/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Josse de Voltigem wordt vermeld als kunstschilder in Fontainebleau(Fr). Hij was afkomstig uit Vlaanderen. Vermoedelijk werd Josse rond 1550/1555 geboren.

Josse de Voltigem

Als jonge schilder heeft hij, zoals velen toen, wellicht wegens de godsdienstvervolgingen, het land verlaten vermoedelijk rond 1568, na de beeldenstorm van 1566 door de protestanten, en de komst van de hertog van Alva in 1567 met de erop volgende zware repressie, en het verval van Antwerpen. Zijn naam staat op een tekening waarvan het papier dateert van rond 1568 (zie fig. rechts). Wellicht was hij voordien in de leer bij een landschapschilder in Vlaanderen eventueel Antwerpen. Josse zocht zijn heil bij de Franse troonpretendent, de latere koning Hendrik IV, die protestants was, of althans gezind was. Hij werd in Fontainebleau aangesteld om kopies te schilderen van werken van grote meesters en bekwam eveneens het brevet van bewaarder (concierge) van de reigerijen. Zo schilderde hij een kopie van de O.L.V. Boodschap van Sebastiaan del Piombo en de H. Margaretha van Raphaël, geen kleine opgave. Zijn zoon Henry I de Voltigem (1593-1687) werd eveneens schilder te Fontainbleau. Zijn kleinzoon Henry II de Voltigem (1620-1671) en zijn achterkleinzoon Henry III de Voltigem (1650-1694) volgden hem op.[1]

1.Herbet, F. :’Extrait d’Actes et Notes concernant des Artistes de Fontainebleau’, M. Bourges à Fontainebleau, 1901, p. 151 e.v.

Categorie:Art history