Gebruiker:Bob Entrop/Bob Entrop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bob Entrop (1946) is een Nederlandse filmregisseur en producent die al vanaf 1972 films maakt voor theater en televisie. Zijn bedrijf heet SOL FILMprodukties. Hij is in Den Haag geboren en is in 1967 naar Breda verhuisd om de filmopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda te gaan volgen. Na de opleiding was hij een van de oprichters van het eerste filmcollectief in Nederland, de Kritiese Filmers. Na een aantal jaren Kritiese Filmers heeft hij het Volskteater in Breda opgericht. Daar heeft hij als regisseur en als acteur vier jaar theater gemaakt. In 1979 is bij begonnen met SOL FILMprodukties.

Bekend is hij geworden met de tv serie voor de IKON televisie TUSSEN ETEN EN AFWAS waarin een kind een van zijn ouders mocht interviewen over leuke maar ook heftige onderwerpen. Hij heeft 99 afleveringen van deze serie geregisseerd. In de begin jaren richtte hij zich vnl.op jongeren. Vanaf 2004 heeft hij een twaalftal lange en korte films gemaakt over de Sinti en Roma (zigeuners) waarvan er meerdere internationaal zijn bekroond. Naarmate hij zelf ouder werd is hij zich gaan interesseren in ouderen met de 30 delige serie EEN CIJFER VOOR JE LEVEN en de 26 delige serie EEN 2e CARRIERE. Sinds vier jaar werkt hij samen met Raoul de Zwart onder de naam ENTROP&DEZWARTFILMS. Samen hebben ze inmiddels vijf lange documentaires gemaakt.

Bob Entrop heeft ook een aantal speelfilms gerealiseerd die bestemd waren voor televisie en vertoond zijn in de filmhuizen, Het Feest en de Grote Leugen, Een Gevoel van Meer, De andere Kant van de Tunnel. Ook maakte hij een aantal tv drama series, zoals On the Road, Graffiti en Teamwork. Omdat de laatste jaren de landelijke televisie zich nauwelijks meer bezig houdt met inhoud en kwaliteit en zijn zendtijd verkwanseld aan het eindeloos uitmelden van BN-ers die koken, reizen, hobbyen, bij elkaar blijven slapen, is hij zich noodgedwongen steeds meer gaan richten op de regionale omroepen en samenwerkingen met musea.

De rode draad die door al zijn films loopt is zijn belangstelling voor mensen en hun drijfveren. Veel films gaan over mensen in moeilijke omstandigheden. Met zijn films hoopt hij een bijdrage te leveren aan de verbetering hiervan en ook een stukje aan een betere en duurzame samenleving.