Naar inhoud springen

Gebruiker:Bram Maassen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Blue whale Challenge

Is een spel die tieners aan zou zetten tot zelfverminking en/of zelfmoord.

Begin

het Blue Whale spel werd voor het eerst verspreid via VK. Een meisje die net op tijd stopte met het spel zij dat ze om vier uur s'nachts wakker moest worden om enge filmpjes te kijken of naar enge muziek moest luisteren die zij doorgestuurd kreeg. En ze werd bedreigd of uitgescholden als ze stopte met kijken. Ook moet je naar het dak van een hoog gebouw lopen. De eerste keer moet je alleen op het dak staan. De tweede keer moet je over de rand kijken. De derde keer moet je je voeten over de rand bungelen. En de vierde keer zou je moeten springen.


arrestatie

In 2016 word de 21 jarige oud psychologie student Philip Budeikin gearresteerd op verdenking van de maker van het spel te zijn. Toen hem gevraagd werd waarom hij het spel maakte zij hij: “ik wil de wereld opschonen van de zwakzinnige”. Ook zij hij dat de twee meisjes die zelfmoord pleegde blij waren om te sterven.


Verspreidingen in de rest van de wereld

in het begin word het alleen via verspreid via VK.

Momo

in de zomer van 2018 werd het spel via social media . Via een persoon die zichzelf Momo noemt met een profielfoto van een beeld gemaakt door een Japanse kunstenares. In Nederland zijn er drie slachtoffers gevallen. Momo stuurde de Blue whale challenge door met bedreigingen dat als je het niet zou doen ze je dan tussen drie en vier uur s'nachts je benen op zou komen eten.


Ayuwoki

in de zomer van 2019 kwam er weer zo'n challenge maar deze keer was het de Ayuwoki die herstel verspreid. Deze keer met de profielfoto van een op Michael Jackson. Vandaar ook de naam Ayuwoki gebaseerd op de tekst: are you oké ?. Uit Jacksons nummer: Smooth Criminal. Ook deze zou tussen drie en vier uur s'nachts aan je bed verschijnen om je te eindigen. De tijd tussen drie en vier uur s’nachts zou zijn omdat dan de poort tussen de aarde en de hel open zou zijn.

Jonathan Galindo

in de zomer van 2020 werd er een nieuw social media account aangemaakt waarop het spel verspreid word: Jonathan Galindo. Ondanks dat de naam op verschillende manieren gespeld word is de profielfoto altijd van een persoon met een soort honden masker op. Deze zou honderden mensen te gelijk berichten sturen met de tekst: Wanna play a game ?. En stuurt hij de Blue Whale game door. Reageer je hier niet op of blokkeer je deze persoon niet dan krijg je foto's of filmpjes doorgestuurd van mensen die vermoord worden of zelfmoord plegen.

opvallend is dat zowel de makers van de beelden van: Momo en de Ayuwoki als de maker van het masker van Jonathan Galindo niets te maken hebben met de Blue Whale Challange.