Gebruiker:Briddo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Normaal gesproken moet deze pagina aangemaakt en bewerkt worden door Briddo, en niet door anderen.

Ik ben Briddo.

Als je twijfelt, kijk dan eerst of Briddo wel bestaat.

Ik besta.


Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Ik weet vrij weinig over wikipedia. Bovendien heb ik geen tijd om in zandbakken te klieren of om het "Hoe te wikkie-en?"-spelregelboekje door te nemen. Daarom bestaan mijn bijdragen voornamelijk uit tekst. Formules, tabellen, etc... moeten maar door anderen gemaakt worden. Graag zelfs (als ze nuttig zijn).


Indianen[bewerken | brontekst bewerken]

Ook weet ik vrij weinig over indianen. Er zijn ongeveer 1000 verschillende indiaanse volkeren, van Canada tot Chili. Deze volkeren spreken honderden verschillende talen en hebben talloze verschillende culturen. Bovendien hebben ze een geschiedenis op het Amerikaanse continent van zeker 15.000 jaar (als het niet veel meer is). Hoe kan iemand dan veel over ze weten?


Toch weten een hele hoop mensen over dit "onderwerp" nóg minder dan ik. En dat is jammer. Aangezien wikipedia veel geraadpleegd wordt (o.a. door scholieren die hun werkstuk voor school maken), is het volgens mij noodzakelijk dat er in ieder geval goede informatie op komt. Dat geldt ook voor alles dat met de indianen te maken heeft. Niet enkel op de Nederlandse wikipedia versie, maar ook in andere talen (vooral de vier belangrijkste Europese talen die op het Amerikaanse continent gesproken worden: Spaans, Engels, Portugees en Frans).


Het doel is dus om overal correcties aan te brengen waar nodig en om zoveel mogelijk goede informatie te geven.


Briddo[bewerken | brontekst bewerken]

Ik besta en ben Briddo. Briddo staat voor Brit. Of eigenlijk Breiz (Bredd, Bridd, Brith, etc..). Ook over de Britten bestaan er veel onjuiste veronderstellingen. Britten zijn b.v. geen Engelsen. Britten waren (en zijn) een Keltisch volk (taalkundig en -voor zover je dat überhaupt kunt zeggen- ook cultureel). Engelsen een Germaans volk. Daarom lijkt Engels ook meer op Nederlands en Duits, en lijkt Brits (de taal die we nu kennen onder de naam Bretons) op andere Keltische talen, zoals Welsh en (in de verte) Iers. Voordat er nu allemaal wilde verhalen de ronde gaan doen: Kelten hebben niets met indianen te maken. Niet meer dan andere Europeanen dat hebben. Kelten zijn Europeanen, indianen zijn (inheemse) Amerikanen. Punt.


Heel veel mensen in het Westen denken/willen dat ze (deels) indiaans zijn. Ik niet. En ik ben er nog vrij zeker van ook. Wel ben ik deels Bretons en spreek ik de Bretonse taal. De enige overeenkomst tussen indianen en Bretonnen is dat hun talen ernstig bedreigd worden. Over Bretagne en Bretons staat trouwens ook veel flauwekul op wikipedia. Maar goed. De indianen krijgen in deze voorrang.

Vragen[bewerken | brontekst bewerken]

Ook al weet ik niks van ze af, toch krijg ik vaak vragen over indianen. Die vragen variëren van "hoe zit het nu met de Maya's en het jaar 2012?" tot "wat denken de indianen in de VS van Barack Obama?". Hoewel ik persoonlijk de laatste vraag heel wat zinniger vind, probeer ik ook de 2012-vraag te beantwoorden. Vragen zijn immers altijd zinvol, hoe erg het antwoord soms ook mag tegenvallen (in het geval van 2012: het heeft niets met de Maya's te maken, maar vooral met spannende verhalen, het medium internet en miljoenen dollars).


Kortom: ook hier zijn alle vragen over indianen welkom hoewel ik uiteraard niet alles kan beantwoorden.