Naar inhoud springen

Gebruiker:CarolienW/Sieger Dijkstra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bestuurlijke functies en nevenactiviteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Dijkstra is initiatiefnemer van meerdere organisaties die ondernemers van Groningen met elkaar verbindt. Zo was hij zes jaar lang organisator van de Nieuwjaarsreceptie Groningen. De Nieuwjaarsreceptie is het grootste netwerkevent van Noord Nederland waar bestuurders en ondernemers elkaar treffen. Ook richtte hij in 2014 de Economic Board Groningen (EBG) op in opdracht van het Rijk, de provincie Groningen, negen Groninger gemeenten en de NAM. De EBG is een organisatie met als doel om werkgelegenheid en bedrijvigheid in het Groninger aardbevingsgebied te stimuleren. Hiervoor was 97,5 miljoen euro beschikbaar. Dankzij de financieringen en programma’s van EBG, zijn bijna 200 arbeidsplaatsen behouden en kwamen er meer dan 350 nieuwe banen bij in Noord-Groningen. Daarnaast is Dijkstra lid van de raad van toezicht van Oerol en van het Eurosonic Noorderslag festival. Verder had hij zitting in het Comité van Aanbeveling van zowel FC Groningen van 2016 - 2019 als de Social Impact Day Noord van 2017 tot op heden.

Anderhalvemetersamenleving[bewerken | brontekst bewerken]

Het woord 'anderhalvemetersamenleving' is gekozen tot woord van het jaar 2020 in de verkiezing van de Dikke Van Dale. Dijkstra is een van de eersten die het woord 'anderhalvemetersamenleving' in bekendheid bracht.

Lelylijn[bewerken | brontekst bewerken]

VNO-NCW voegde zich in 2018 bij de lobby voor de Lelylijn: een hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Groningen. Na zijn aanstelling tot voorzitter VNO-NCW Noord maakt Dijkstra zich hard voor de campagne rondom de Lelylijn. Met de komst van COVID-19 kreeg deze campagne een andere dimensie. Door het vele thuiswerken is de drempel lager geworden om uit het drukste gedeelte van Nederland te verhuizen. De Lelylijn verbinding zou de drukte in het Westen ontlasten en zorgen voor flexibeler woon-werkverkeer. In december 2020 liet de NS weten nu ook voorstander te zijn voor de realisatie van de Lelylijn.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Komend uit een ondernemend nest, verkocht Dijkstra als student (1988-1994) limousines door aan studentenbesturen en investeerde in een huis om aan medestudenten te verhuren. Na zijn studie startte Dijkstra een eigen bedrijf in Utrecht, maar kwam toch de beslissing om als vijfde generatie het stokje over te nemen bij Koninklijke Sjouke Dijkstra. In deze tijd breidde hij het wegenbouwbedrijf uit met een ingenieursbureau en andere diensten, om het minder kwetsbaar te maken voor conjunctuurschommelingen. Ook won de Dijkstra holding onder zijn leiding in 2010 de Groninger Ondernemingsprijs, en mocht het de Abel Tasman penning in ontvangst nemen. In deze tijd (2011) werd Dijkstra ook directeur-grootaandeelhouder bij TurnNext, dat nieuw leven blaast in bedrijven die in de problemen zijn geraakt.. Honderden bedrijven werden daarmee gekocht en verkocht. Een duurzame stap volgde, toen Dijkstra in 2018 mede-oprichter werd van Soleila: een ontwikkelaar die grootschalige zonnestroomprojecten ontwerpt, financiert en realiseert. Soleila heeft zich in korte tijd gevestigd als een van de grote ontwikkelaars in het segment van de SDE+. Het bedrijf heeft medio 2020 zo’n 310 megawattpiek aan projecten in ontwikkeling.