Naar inhoud springen

Gebruiker:Chrismarx/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Categorie:Nederlandse verzekeringsmaatschappij

Nationale Borg N.V. Nationale Borg-Maatschappij (Nationale Borg) is een onafhankelijke verzekeringsmaatschappij actief in het verstrekken van garanties en borgtochten. Behalve haar hoofdkantoor in Amsterdam heeft Nationale Borg ook een vestiging in Antwerpen (België). Daarnaast zijn er de dochterondernemingen Nationale Waarborg, actief op het gebied van aankoopgaranties en gevestigd in Nieuwegein, en Nationale Borg Reinsurance N.V.. De laatste dochter, gevestigd in Willemstad (Curaçao), is wereldwijd actief als herverzekeraar van garanties en van krediet- en politiek risicoverzekeringen. Sinds 2006 heeft Nationale Borg een A- (outlook stable) rating van kredietbeoordelaar Standard & Poors.

Inhoud 1 Geschiedenis 2 Aandeelhouders 3 Resultaten 4 Ondernemingen 5 Externe link

Geschiedenis Nationale Borg werd in 1893 in Amsterdam opgericht. Het bedrijf stelde zich garant voor de eerlijkheid van ambtenaren in de uitoefening van hun ambt en jegens de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij voor de aanleg van nieuwe spoorwegen. Daarmee werd het fundament gelegd voor de garantie-activiteiten van Nationale Borg.

Nationale Borg maakte in de loop van de jaren een behoorlijke groei door en verhuisde in 1923 naar de huidige locatie aan de Keizersgracht. Na de Tweede Wereldoorlog ging Nationale Borg ook optreden als herverzekeraar, een activiteit die een steeds groter deel van het totaal ging uitmaken.

Vanaf de oprichting was Nationale Borg genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs en in de loop der jaren kwam een aanzienlijk deel van de aandelen in handen van de grote banken en verzekeraars. In 1991 werd het bedrijf overgenomen door Nationale-Nederlanden, waardoor het kort daarop onderdeel ging uitmaken van ING Groep.

In de jaren negentig werd de leidende positie in de Nederlandse garantiemarkt verder uitgebouwd, waardoor er een evenwicht ontstond tussen de herverzekeringszaken en de rechtstreekse zaken die het bedrijf deed als verzekeraar in Nederland. Dat succes leidde rond de eeuwwisseling tot een uitbreiding naar België, waar Nationale Borg inmiddels ook marktleider is.

In 2007 werd het bedrijf weer zelfstandig toen ING de aandelen overdroeg aan twee investeringsmaatschappijen, HAL Investments en Egeria. Nationale Borg heeft de doelstelling om de leidende marktpositie in garanties verder uit te bouwen. Om deze uitbouw te faciliteren en om tot een meer transparante structuur te komen, is in 2011 een formele scheiding tussen de garantie- en herverzekeringsactiviteiten doorgevoerd door de overdracht van alle herverzekeringszaken aan dochteronderneming Nationale Borg Reinsurance N.V. gevestigd in Willemstad (Curaçao).

Nationale Borg is lid van ICISA (International Credit Insurance and Surety Association) en via Nationale Borg Re ook van PASA (the Panamerican Surety Association), SFAA (Surety and Fidelity Association of America), SAC (Surety Association of Canada), Alasece (Asociación Latinoamericana de Seguros de Crédito) en Aman Union.

Panel van Herverzekeraars De soliditeit van Nationale Borg is niet alleen geborgd door een ruim eigen vermogen maar ook door de samenwerking met een panel van 16 van de grootste en meest gerenommeerde herverzekeraars ter wereld. Risico’s worden gedeeld met deze partijen, waardoor de verplichtingen deels worden geschraagd door hun goede reputatie. 14 van de 16 herverzekeraars hebben een A rating of hoger bij Standard & Poors.

Aandeelhouders van Nationale Borg HAL Investments Egeria

Resultaten van Nationale Borg

                                       Alle bedragen zijn in € miljoenen

Jaar Premie Inkomsten Resultaat na belastingen Balanstotaal Eigen Vermogen Schuld 2008 62.4 0.3 191.9 78.0 0 2009 73.6 7.6 194.2 82.4 0 2010 79.9 19.9 201.1 81.3 0 2011 88.4 8.0 205.3 81.1 0 2012 91.8 10.0 204.8 83.4 0

Ondernemingen Nationale Borg Nationale Borg Reinsurance Nationale Waarborg

Externe link Officiële website van Nationale Borg

N.V. Nationale Borg-Maatschappij (LOGO NB) Oprichting 1893 Sleutelfiguren Jos Kroon (CEO) Laura Pool (CFO, CRO) Hoofdkantoor Keizersgracht 165 1012 DP Amsterdam Werknemers 75 Producten Garanties, Borgtochten & Herverzekeren Omzet € 91.8 miljoen (2012) Winst € 10 miljoen (2012) Website www.nationaleborg.nl www.nationaleborg.be www.nationaleborgre.com www.nationalewaarborg.nl