Gebruiker:Cixous/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Engeland

Het reviewproces van de Cass Review en NHS England is nog niet afgerond. Daarom zijn de hier genoemde aanbevelingen vooralsnog niet officieel aangenomen. 


In 2011 nam Engeland op basis van Nederlands onderzoek het Ducth Protocol aan als basis voor de zorg van transgender kinderen en jongeren.[1] (verdere uitleg noodzakelijk).

Volgens een tussentijds rapport van de Cass Review (2023), de onafhankelijke werkgroep die werd opgezet om de werkwijze van de Tavistock-kliniek te onderzoeken, bestaan er “significante verschillen” tussen het Dutch Protocol en de werkwijze van Tavistock.[2] Zo ontvingen jongeren in de geen psychologische ondersteuning voor neurodiversiteit en/of comorbiditeiten alvorens zij puberteitsremmers kregen voorgeschreven, terwijl het Dutch Protocol dit eist.[3] Daarnaast waren NHS-endocrinologen niet aanwezig bij multidisciplinair overleg waar complexe gevallen werden besproken en hadden tot vlak voor het verschijnen van het rapport geen contact met kliniekmedewerkers die de jongere behandelden.[4] Ten slotte nam de hoeveelheid klinische afspraken na het toedienen van puberteitsremmers af, terwijl deze krachtens het Dutch protocol zou moeten toenemen.[5] Dit gebrek aan frequente afspraken heeft volgens Tavistock-kliniek te maken met een gebrek aan medewerkers. (+ gebrek aan interne documenten etc.; vermelding kritiek op bewijsvoering hier of elders? misschien beter om bij NICE-review te benoemen in een volgende paragraaf).

Op basis van de aanbevelingen van de (tussentijdse) Cass Review besloot een tussentijds rapport van NHS England om transgender kinderen en adolescenten puberteitsremmers alleen toe te dienen in een op te zetten onderzoek.[6] Ook raadt het dossier aan dat de relatie tussen de genderdysforie en sociale/psychische relaties wordt onderzocht tijdens therapie.[7] Daarnaast wordt voorgesteld dat de eerste interventie in principe moet bestaan uit psychologische interventies.[8] Rol ouders.

Een gezamenlijke reactie van WPATH, ASIAPATH, EPATH, PATHA en USPATH bekritiseerde een aantal aannames en aanbevelingen van het NHS-rapport. Zo bestempelden ze de keuze om puberteitsremmers alleen voor te schrijven in onderzoeksverband als onethisch.[9] Volgens hen is het “ethisch problematisch om adolescenten over te halen tot deelname aan een onderzoek om toegang tot een medisch-noodzakelijke behandeling te verkrijgen.”[10] Ook uitten zij hun zorgen over dat de nadruk in het NHS-document ligt op psychotherapie als primaire interventie.[11] Ze vrezen dat in een dergelijke situatie genderdysforie kan worden beschouwd als een psychische stoornis die door middel van psychotherapie kan worden verholpen. Ze benadrukken dat uit decennialang onderzoek blijkt dat dergelijke therapie niet effectief is. Ten slotte bekritiseerden ze het voorstel dat de namen van ouders worden gerapporteerd aan de kinderbescherming als hun kind puberteitsremmers via een andere bron krijgt dan de NHS.[12] (kritiek op afwijzen sociale transitie?).

Reviews van de NHS onder patiëntenpopulatie?

Een later, voorlopig beleidsrapport oordeelde dat een multidisciplinair team puberteitsremmers in uitzonderlijke gevallen ook buiten onderzoek mag voorschrijven, mits het het gebruik hiervan in de betreffende casus ondersteunt.[13]


[1] NHS-rapport uit 2011 noodzakelijk

[2] The Cass Review. Independent review of gender identity services for children and young people: Interim report (2022), p. 18, punt 1.20.

[3] Ibid., punt 1.20.

[4] Ibid., punt 1.21.

[5] Ibid., punt 1.22.

[6] Interim service specification: Specialist service for children and young people with gender dysphoria (phase 1 provides). (2022), p. 16.

[7] Ibid., p. 12.

[8] Ibid., p. 2.

[9] Statement regarding the Interim Service Specification for the Specialist Service for Children and Young People with Gender Dysphoria (Phase 1 Providers) by NHS England (2022), punt 7.

[10] Ibid. “It is ethically problematic to compel adolescents to participate in a research study to access medically necessary treatment; (…).”

[11] Ibid., punt 9.

[12] Ibid., pun 11.

[13] Interim Clinical Policy: Puberty suppressing hormones (PSH) for the purpose of puberty suppression for children and adolescents who have gender incongruence/dysphoria [1927]. (2023) https://www.engage.england.nhs.uk/consultation/puberty-suppressing-hormones/user_uploads/interim-policy-on-puberty-supressing-hormones-for-gender-incongruence-or-dysphoria.pdf, p. 3. Geraadpleegd op 25 november 2023.