Gebruiker:Dataroel/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De 7 kwalen van brecht[bewerken | brontekst bewerken]

Ik zal je eens een verhaal vertellen zoals ik het ergens gehoord heb. En als jij het gehoord hebt, dan kan je het weer verder vertellen. En als je het niet verder wilt vertellen, dan vind ik dat ook goed.

Op kasteel Grunsfoort bij Renkum daar woonde in vroeger tijden een adellijk heer met zijn vrouw. Dat was een heel vervelende kerel die de mensen liet werken dat ze er krom van werden en hij betaalde daar nooit geen cent voor. Dat was in vroeger tijden zo het gebruik: 'vroondiensten' of herendiensten werd het genoemd. Van de vroege morgen tot de late avond was het ploegen en zaaien en eggen en houthakken en plaggen steken en heide maaien en als de boeren dan de hele dag hard gewerkt hadden en doodmoe waren, dan moesten ze 's nachts nog oppassen dat de katten niet miauwden en de kikkers niet kwaakten, anders konden ze thuis niet slapen. Als er op het land niks meer te doen was, dan moesten ze helpen bij de jacht.

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Job-in-'t-Goor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Wegen en Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sint-Job wordt doorsneden door het Kanaal Antwerpen-Turnhout.
  • De N115 is de verbindingsweg van Antwerpen naar Hoogstraten, die het dorp doorkruist van het zuidwesten naar het noordoosten, ongeveer parallel met het Kanaal Antwerpen-Turnhout.
  • Net ten noorden loopt de snelweg A1/E19, met een op- en afrittencomplex ter hoogte van Sint-Job. Sinds de jaren 90 is deze snelweg vanaf dit punt tijdens de ochtendspits richting Antwerpen een vaste naam geworden in de radioberichtgeving door de vele files of ongevallen, waardoor het dorp een minder aangename bekendheid kreeg.
  • De HSL 4 loopt iets ten westen van Sint-Job-in-'t-Goor.