Gebruiker:DerekvG/Zandbak/Provinciale kieswet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De provincieraadsleden worden verkozen in de provinciale verkiezingen, en daarvoor is de provinciekieswet van toepassing. Deze wet dateert van 1921, het basis document (waarop alle overige kieswetten in België (voor lagere overheden) gebaseerd zijn) voor de provinciekieswet is de Algemene kieswet[1] (zie Federale kieswet). De Vlaamse overheid is sedert de verkiezingen van 8 oktober 2006 bevoegd voor de organisatie van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen.

Stemgerechtigde kiezers[bewerken | brontekst bewerken]

Net zoals bij Federale kieswet is het universeel enkelvoudig kiesrecht van toepassing  : elke volwassen kiesgerechtigde persoon (man of vrouw) van de Belgische nationaliteit heeft 1 stem. Men is stemgerechtigd vanaf de leeftijd van 18 jaar en men kan zich vanaf de leeftijd van 18 jaar kandidaat stellen om verkozen worden in de provincieraad.

Ook bij deze verkiezingen is er kiesplicht).

Er is slechts een beperkt aantal uitzonderingen op het recht om te stemmen voorzien door de Algemene kieswet) volgens Art. 6. en Art. 7 van de kieswet [1]

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De kiezerslijsten worden opgesteld door het college van Burgemeester en Schepenen, (een taak die meestal wordt toegewezen aan de ambtenaren van Burgerlijke Stand die ook verantwoordelijk zijn voor de Bevolkingsregisters en het administreren van geboorten, huwelijken en overlijdens, en strafregister)
  2. Indeling van de kiezers en stembureaus :
    1. Verkiezingen voor de Provincieraad worden gehouden per kieskanton.
    2. In de hoofdplaats van elke kieskanton wordt een hoofdkantonbureau samengesteld, voorgezeten door de voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg of de vrederachter en 4 bijzitters en 4 plaatsvervangers).
    3. het kantonhoofdbureau stelt stemopnemingsbureaus en stembureaus samen. De kantonhoofdbureaus wijzen de voorzitters en bijzitters aan van de stemopnemingsbureaus en stembureaus.
    4. Het stembureau mag niet worden gevormd vóór kwart voor acht (het stemlokaal is open van 8 tot 14/16 uur). Indien op dat ogenblik onvoldoende bijzitters of plaatsvervangende bijzitters aanwezig zijn, vult de voorzitter het stembureau ambtshalve aan met aanwezige kiezers die kunnen lezen en schrijven.
  3. bijzonderheden inzake de stemlokalen en stembureaus die Federale kieswet
    1. kiezers worden toegelaten van 8-14 uur (tot 16 uur voor geautomatiseerde kiesbureaus)
  4. partijen kandidaten en lijsten
    1. voordrachten van kandidaten gebeuren bij de voorzitter van de kieskring of van het collegehoofdbureau, elke voordrachtslijst voor de kamer moet ondertekend worden door tenminste 50 kiezers voor de provincie (hetzij door ten minste drie aftredende provincieraadsleden).
    2. de partijen worden nummers toegekend door loting
  1. stemverrichtingen
    1. geldig stemmen kan zoals voorzien in de Federale kieswet
  2. tellen van de stemmen
    1. gebeurt in de zgn stemopnemingsbureaus, een bureau telt maximaal 2400 stemmen.


Zetelverdeling volgens lijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de provincieraadsverkiezingen is er geen kiesdrempel (minimum aantal stemmen) om deel te mogen nemen aan de zetelverdeling, basis van de zetelverdeling is het aantal stembiljetten per lijst. Om de zetels te verdelen maakt de provinciekieswet (zie de Vlaamse codex) gebruik van de Methode-D'Hondt.

Zetelverdeling volgens kandidaten[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de hand van de zetelverdeling per lijst worden nu de zetels toegekend aan de kandidaten. De volgorde van de opvolgers wordt op dezelfde wijze bepaald (hetgeen van belang is voor het opvolgen van kandidaten die hun mandaat niet opnemen in de provicie raad of de assemblee verlaten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]