Naar inhoud springen

Gebruiker:Diogenes/Vandalismebestrijding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vandalimsme bestrijden voor beginners[bewerken | brontekst bewerken]

Controle van anonieme wijzigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Een bron van veruiling in Wikipedia vormen bijdragen van anonieme (lees: niet-ingelogde) gebruikers, die aan "digitale grafitti" doen. Om die reden wordt in principe iedere bewerking door een anonieme gebruiker gecontroleerd. Een kort stappenplan zoals ik ze controleer:

  1. Log in.
  2. Kies uit de lijst met ongecontroleerde anonieme wijzigingen een wijziging die je wil nagaan.
  3. Is het een nieuwe pagina?
    1. Lees het lemma door en beoordeel het.
      1. Bestaat het artikel uit (a) onzin, (b) pesterij, (c) knip- en plakwerk van een andere site of (d) duidelijke reclame voor iets dat op zich niet het vermeldenswaard is, plaats dan het {{[nuweg]}} symbool bovenin en vermeld achter de tekst "nuweg" een "|" en dan de reden van verwijdering.
      2. Is het artikel kort, maar bevat het genoeg informatie voor een eigen lemma? Plaats dan het {{[beg]}} sjabloon boven of onder aan het lemma.
      3. Is het lemma te kort voor een beginnetje, geef het dan een {{[wiu]}} sjabloon.
  4. Is het een bestaande pagina?
    1. Klik rechts op "wijz" en open de pagina in een nieuw tabblad.
    2. Vergelijk de oude en de nieuwe versie met elkaar. De wijzigingen worden duidelijk getoond doordat de achtergrond van de betreffende paragraaf geel en groen in de oude en nieuwe versie is gekleurd, en het "overschot" aan tekst (de nieuw toegevoegde tekst, of de verwijderde tekst in de oude versie) is zelf rood gekleurd.
    3. Ziet de wijziging er ok uit, klik dan op "Markeren als gecontroleerd". Je hoeft geen verstand te hebben van het onderwerp; het gaat er puur om of deze wijziging vandalisme is of niet. Sluit daarna het tabblad.
    4. Ziet de wijziging er uit als vandalisme (bijvoorbeeld door beledigingen, scheldwoorden of het vermelden van een eigen naam op een plaats die daar duidelijk niet thuis hoort):
      1. Klik op ongedaan maken. Er wordt dan een nieuwe versie van de pagina aangemaakt, die je kunt opslaan.
      2. Klik op de overlegpagina van het betreffende IP-adres.
      3. Als de overlegpagina nog leeg is, voeg dan het waarschuwingssjabloon ("ws" tussen dubbele accolades) of het pubersjabloon ("puber" tussen dubbele accolades) toe, wat je het meest van toepassing lijkt.
      4. Voeg daarna de datum toe en de pagina waarop vandalisme gedaan is.
      5. Als de overlegpagina gevuld is, voeg dan de datum toe en de pagina waarop vandalisme gedaan is.
      6. Als de vandaal in korte tijd al meer gewaarschuwd is, vraag dan een blok aan (link staat hieronder) op de Blokkerpagina, sectie "Nieuwe aanvragen". Vermeld bij de blokaanvraag het IP-adres van de vandaal en de reden waarom ("Meerdere malen vandalisme").
    5. Klik daarna op "Markeren als gecontroleerd", zodat voor anderen duidelijk is dat je de pagina hebt bekeken.
    6. Ziet de wijziging er ok uit, maar heeft de auteur een typefout of grammaticale fout gemaakt, dan kan je door op bewerken te klikken de fout verbeteren en het artikel alsnog opslaan.
    7. Klik daarna op "Markeren als gecontroleerd", zodat voor anderen duidelijk is dat je de pagina hebt bekeken.