Gebruiker:Dirk en Lievia/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Payoga-Kapatagan is een sociale onderneming en coöperatie in het noorden van de Filipijnen. Zij streven ernaar om de welvaart en het welzijn van hun leden te verbeteren door ondernemerschap en duurzame landbouw.

Visie

De Payoga werkt aan verandering naar een economisch rechtvaardige en ecologisch evenwichtige wereld. Het hoofddoel is om mensen te organiseren en samen met hen te zoeken naar mogelijkheden om de levensstandaard te verbeteren en een meer menswaardig bestaan te verzekeren door het aanbieden van vormingsprogramma’s, financiële hulp en organisatorische ondersteuning.

Meer specifiek wil de Payoga mensen laten initiatief en verantwoordelijkheid opnemen voor hun eigen leven, hen leren geloven in zichzelf en in hun medemens, hen leren samenwerken en zich bewust worden van de oorzaken van hun eigen situatie van armoede. De Kapatagan is de coöperatie verbonden aan de Payoga.

Waar is Payoga-Kapatagan actief ?

Het kantoor van de Payoga-Kapatagan is gesitueerd in Guibang, Gamu, in de provincie Isabela op zo’n 400 km ten noorden van Manilla op de Filipijnen. De meeste leden van de Payoga-Kapatagan komen uit de provincie Isabela.

De programma's van de Payoga-Kapatagan echter gaan veel verder en bereiken mensen, gemeenten en organisaties in heel het noorden van de Filipijnen via hun vormingen, het gebruik van organische mest en de hulp bij noodsituaties.

Geschiedenis

  1. Van jeugdorganisatie tot volksorganisatie en coöperatie

In 1984 trokken Dirk De Temmerman en Lievia Couvreur, 2 Belgische vrijwilligers, naar de Filipijnen. Na zes maanden taalschool in Manila, verhuisden ze naar Gamu in de provincie Isabela in het noorden van het eiland Luzon.

Ze startten met een team van Filipino’s een jeugdorganisatie in het bisdom op te zetten.

Na enkele maanden kennismaking met de streek, de mensen, hun activiteiten en hun problemen, werd gestart met een leidingscursus voor jongeren uit Gamu en de aanpalende dorpen. Een groep van een vijftiental jongeren kwam wekelijks bijeen om zich te bekwamen in het leiden van groepen. Na enkele maanden beslisten de “leiders en leidsters” om te starten met een programma voor kinderen van 6 tot 16 jaar.

Iedere week kwamen kinderen uit de verschillende wijken van het dorp samen om te spelen, te dansen en te zingen, toneel te spelen, … kortom om er samen een aangename namiddag door te brengen.

Naast het programma voor kinderen voorbereiden, sprak de leiding ook over hun eigen specifieke problemen als 18- 25 jarige. Meer en meer jongeren wilden deze vergaderingen meemaken om in groep over hun problemen te kunnen praten.

Naast het programma voor kinderen, werden nu activiteiten voor oudere jeugd en jongvolwassenen georganiseerd. In een eerste stadium waren de onderwerpen persoonlijk zoals: vriendschap, liefde, …. Spoedig werd wekelijks hun situatie van armoede besproken.

De meeste jongeren droomden van naar school gaan Om de studies te kunnen betalen startten ze met het kweken van varkens. Iedere jongere kreeg een biggetje ; voeders werden zelf gemengd en verspreid, en na 5 maanden was het varken groot genoeg om verkocht te worden. De aankoopprijs van de big en de kosten voor de voeders werden betaald aan de groep, een deel van de winst ging in een gezamenlijk fonds en de rest diende om het studiegeld te betalen.

Samen met de jongeren waren de ouders ook heel enthousiast. Ze besloten om geregeld samen te komen en ook zo’n programma op te starten. En inderdaad na enkele maanden hadden de ouders een project voor kippen- en varkenskweek.

Nu en dan vergaderden de jongeren en ouders samen om ervaringen uit te wisselen. Stilaan groeide een sterke band tussen de twee verschillende groepen en ze besloten om samen te smelten.De Payoga was geboren. PA(parents)YO(youth)GA(Gamu).

Om aan de groeiende vraag van diensten en programma's te kunnen voldoen werd in 1992 een coöperatie opgericht: de Kapatagan.

Dirk en Lievia keerden in 1993 definitief terug naar België.