Naar inhoud springen

Gebruiker:Dirkbollen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Victor Broosplein[bewerken | brontekst bewerken]

Het Victor Broosplein, voor het OPEK-gebouw

Het Victor Broosplein is een plein in de Belgische stad Leuven. Het ligt aan de stadsrand, aan de Vaartkom [1], vlak voor het artistieke OPEK-centrum [2]. Het plein werd vernoemd naar de architect die oorspronkelijk het gebouw ontwierp (toen nog het Openbaar Entrepot, waar de douane gehuisvest was), de Leuvense architect Victor Broos.[3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke gebouw, Openbaar Entrepot, werd in 1956 in gebruik genomen. Het gebouw omvatte enerzijds een kantoorgedeelte met ontvangkantoor van de Douane en Accijnzen en het douaneagentschap van de Nationale Maatschappij voor de Buurtspoorwegen, en anderzijds het eigenlijke entrepotgedeelte met de opslagruimtes. Sinds 2010 is het in gebruik als thuishaven voor een reeks artistieke organisaties. Het gebouw heet sindsdien OPEK (Openbaar Entrepot voor de Kunsten). Doordat de ruimte voor het gebouw verkeersvrij werd gemaakt, ontstond een nieuw plein.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 discussieerde de Leuvense gemeenteraad over de naam voor het nieuwe plein. Er ontstond enige politieke commotie over de naam Victor Broos-plein omdat het plein zo opnieuw naar een man werd vernoemd, wat het onevenwicht mannen-vrouwen in Leuvense straatnamen nog groter maakte. Alternatieve voorstellen waren onder meer het Marie Thumas-plein (Marie Thumas) of het genderneutrale Douaneplein.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]